ARBEIDSOVEREENKOMST - 26.08.2019

Even proefdraaien moet kunnen, toch?

Wegens drukte start uw nieuwe medewerker enkele dagen eerder. Het arbeidscontract ondertekent hij later wel. Komt er dan toch een dienstverband tot stand?

Proefdraaien tegen een vrijwilligersvergoeding. Tijdens de feestdagen is het zo druk in Café Melle dat een extra paar handen goed zou uitkomen. Gelukkig kan de nieuwe serveerster Bregje wel wat eerder beginnen om proef te draaien. Zij wil dat wel doen tegen een (vrijwilligers)vergoeding van € 10 per uur. Zij bevestigt verder per e-mail dat het dienstverband pas per de eerste van de volgende maand zal beginnen. Melle is hier blij mee, want zo kan hij alvast zien of Bregje een goede aanwinst is voor zijn team.

Niet voldoende ‘hands-on’. Melle merkt al snel dat Bregje haar belofte niet waarmaakt en vertelt net zo gemakkelijk dat ze niet meer hoeft te komen. De dagen dat ze ingeroosterd was, vervallen. Dat pikt Bregje echter niet. Ze vindt dat er al een arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen, die niet zomaar opgezegd kan worden. Ze stapt naar de rechter.

Loon of vrijwilligersvergoeding? De rechter vraagt zich af wat de verwachtingen van Bregje en Melle zijn geweest. Het is onduidelijk waarover zij overeenstemming hebben bereikt. Melle benadrukt dat ze hebben afgesproken dat de vergoeding van € 10 per uur een vrijwilligersvergoeding is. De rechter vindt echter dat dit een reële vergoeding is en beschouwt het als loon in de zin van een arbeidsovereenkomst. De correspondentie en gedragingen worden bekeken en de arbeidsovereenkomst start in ieder geval per de eerste van de volgende maand.

Nieuwe overeenkomst van de baan. De kantonrechter oordeelt dat Melle afziet van een arbeidsovereenkomst vanaf de eerste van de volgende maand. Dat mag, echter, de dagen die Bregje was ingeroosterd worden wel degelijk beschouwd als een (tijdelijk) arbeidscontract waarover simpelweg loon moet worden betaald. Melle hoeft alleen loon te betalen over de ingeroosterde dagen, maar geen vergoeding en geen loon over een opzegtermijn (ECLI:NL:RBROT:2019:4982) .

Proeftijd. Een proeftijd moet altijd schriftelijk worden overeengekomen. Nu dit niet is gebeurd, is er geen sprake van een proeftijd.

Zodra een medewerker begint te werken tegen een reëel bedrag, vangt het dienstverband aan. Probeer altijd te starten met een schriftelijk contract.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01