“Hoe beëindig ik een slapend dienstverband correct?”
Waarom een slapend dienstverband?
Twee jaar ziek. Als een werknemer twee jaar ziek is geweest, hoeft u hem geen loon meer te betalen, maar u hoeft hem niet te ontslaan. Sinds de introductie van de transitievergoeding moet u als werkgever zo’n vergoeding betalen aan iedere werknemer die twee jaar of langer bij u gewerkt heeft en die uw bedrijf op uw verzoek verlaat. Dat geldt dus ook als de werknemer uw bedrijf verlaat na twee jaar ziekte.
Transitievergoeding omzeilen. Om te voorkomen een transitievergoeding te moeten betalen nadat het loon tijdens ziekte al twee jaar is doorbetaald, kiezen werkgevers ervoor het dienstverband niet te beëindigen. Maar dit is niet zonder risico’s, want als de werknemer plotseling herstelt en weer wel kan werken, moet de werkgever opnieuw met de re-integratie starten. Bovendien loopt de opbouw van de transitievergoeding door.
Waarom is dat nu verleden tijd?
Compensatie. Per 1 januari 2020 ontvangt de werkgever van het UWV een compensatie voor de transitievergoeding die is betaald aan de werknemer die na twee jaar ziekte wordt ontslagen. Deze compensatie geldt voor arbeidsovereenkomsten die na 1 januari 2015 zijn beëindigd wegens twee jaar ziekte.
Met een maximum. De compensatieregeling kent wel een maximum. De werkgever krijgt alleen een compensatie voor de transitievergoeding over de duur van het dienstverband, maar tot de datum dat het dienstverband na twee jaar ziekte had kunnen eindigen. Slapen heeft dus geen zin meer.
Dan toch maar ontslaan ... maar hoe?
Twee manieren. Als u ervoor kiest een werknemer te ontslaan na twee jaar ziekte, kunt u dat op de hiernavolgende twee manieren doen.
- Met wederzijds goedvinden. Het meest eenvoudig is om afspraken met de werknemer te maken over een einde van het dienstverband. Als de verhoudingen tijdens de re-integratie goed zijn gebleven, zal dat geen probleem zijn. U kunt de afspraken dan vastleggen in een beëindigingsovereenkomst (in de praktijk ook wel vaststellingsovereenkomst of VSO genoemd). Houd er rekening mee dat de wet eist dat er in de beëindigingsovereenkomst is opgenomen dat de werknemer zijn instemming binnen twee weken moet kunnen intrekken. Staat dit niet in de beëindigingsovereenkomst, dan wordt de bedenktijd verlengd naar drie weken.
Download een model ‘Beëindigingsovereenkomst wederzijds goedvinden’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 24.17.06).
- Ontslagvergunning UWV. U kunt bij het UWV een ontslagvergunning aanvragen. Tip. Zorg ervoor dat u kunt onderbouwen dat de werknemer inderdaad langdurig ziek is. Het is belangrijk dat het duidelijk is dat de werknemer in de komende 26 weken niet zal herstellen, zodat hij zijn werk weer kan doen, ook niet in aangepast werk. Hiervoor is een actuele verklaring van de bedrijfsarts nodig. De complete aanvraag moet u indienen via het werkgeversportaal ( https://werkgever-portaal.uwv.nl ). Tip. Vraag de compensatie voor de transitievergoeding (vanaf 2015) voor 1 april 2020 aan bij het UWV.