FINANCIERING - 24.06.2019

Wat moet een zzp’er overleggen voor een hypotheek?

Uw cliënt is zzp’er en voor de aankoop van een woning moet hij een hypotheek aanvragen. Zeker gezien de huidige markt is het belangrijk dat de aanvraag snel kan worden afgerond. Welke informatie moet hij dan zeker bij de hand hebben?

Aanvraagprocedure. Als uw cliënt een hypotheek aanvraagt, wordt er eerst een renteaanbod uitgebracht. Daarin staan de benodigde documenten vermeld. Pas als de hypotheekverstrekker het getekende renteaanbod inclusief alle benodigde documenten ontvangen heeft, vindt de beoordeling plaats. Bij akkoord volgt er een bindende offerte. Welke standaarddocumenten wil een hypotheekverstrekker in ieder geval ontvangen?

Financiële stukken

Jaarrekening. De jaarcijfers van de laatste drie jaar geven de hypotheekverstrekker een beeld wat het inkomen van uw cliënt is.

Aangiften en aanslagen IB. Ook de aangiften inkomstenbelasting en de aanslagen inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar moeten worden overlegd.

Inkomensverklaring. Verzekeraars vragen ook een inkomensverklaring die opgevraagd kan worden bij een aantal bureaus (zie de site https://www.nhg.nl/Consument/NHG-afsluiten/Ondernemer ). Let op.  Ook bij hypotheken zonder NHG is er meestal een inkomensverklaring nodig.

Inkomen partner. Als de partner inkomen uit loondienst heeft, moet er een werkgeversverklaring en een kopie van de laatste loonstrook worden overlegd. Sommige hypotheekverstrekkers accepteren het verzekeringsbericht van het UWV.

Bewijs van storting. Soms wil de hypotheekverstrekker controleren dat het netto-inkomen dat op de loonstrook vermeld staat ook daadwerkelijk gestort wordt op de bankrekening. Een laatste rekeningafschrift wordt dan opgevraagd.

Overige gegevens

Identiteit. De hypotheekverstrekker moet ook de identiteit van uw cliënt controleren, dus paspoort of ID-kaart zijn nodig.

Check van eigen middelen. Als uw cliënt eigen middelen inbrengt bij de aankoop van de woning, zal de hypotheekverstrekker controleren of het geld ook echt beschikbaar is. Daarvoor is een recent (spaar)bankafschrift nodig. Ook de herkomst van het spaargeld is echter van belang. De hypotheekverstrekker kan vragen om bewijs, denk aan overwaarde oude woning, schenking ouders (met schenkingsovereenkomst) of ‘eigen’ spaargeld.

Overlijdensrisicoverzekering. Als de hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering eist, dan moet de polis of acceptatieverklaring van de verzekering worden overlegd.

Financiële verplichtingen. Als het voor het verkijgen van de hypotheek nodig is een lening of doorlopend krediet af te lossen, moet het krediet worden overlegd en uw cliënt moet aantonen dat hij de schuld uit eigen middelen heeft afgelost. Een studieschuld bij DUO moet worden aangetoond d.m.v. een document waaruit de oorspronkelijke lening blijkt. Daarnaast moet er ook een bewijs van de actuele schuld worden aangeleverd.

Gescheiden. Is uw cliënt eerder gescheiden, dan moet hij het convenant en het vonnis van de rechtbank overleggen. Ook het bewijs van de inschrijving van de echtscheiding bij de burgerlijke stand zal de hypotheekverstrekker willen zien.

Woning. Van de woning die wordt gekocht, moet een taxatierapport en een ondertekend koopcontract worden aangeleverd.

Het is belangrijk dat uw cliënt een bindende hypotheekofferte ontvangt voor het financieringsvoorbehoud verstreken is. Wijs hem erop dat hij ervoor moet zorgen dat hij tijdig alle benodigde documenten beschikbaar heeft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01