HET OVERKWAM UW COLLEGA - 13.06.2019

Schade aan natuurstenen vloer, voor wiens rekening?

Als er schade komt aan de afwerkvloer door te geringe dikte van de dekvloer die door hoofdaannemer Jan is gelegd, wie is er dan aansprakelijk? Wat als er ook gebreken zijn aan de afwerkvloer die door de onderaannemer Kees is gelegd?

Overeenkomst van onderaanneming. Hoofdaannemer Jan heeft met Kees een overeenkomst gesloten voor het leggen van natuurstenen tegelvloeren in vier appartementen. De vloeren moeten worden aangebracht op een cementdekvloer die door Jan is gelegd. Daarin bevindt zich de vloerverwarming en daaronder is een tempex onderlaag aangebracht.

Schade. Al vrij snel treedt er schade op aan de tegelvloeren. Er ontstaan scheuren en breuken en aan de zijkant is er sprake van verzakking. Zowel de tegelvloeren als de cementdekvloeren moeten worden verwijderd en opnieuw worden aangebracht. De totale schade bedraagt € 147.156. Daarvoor wordt Kees aansprakelijk gesteld.

Gebrekkige uitvoering. Een deskundige heeft vastgesteld dat Kees heeft nagelaten om minimaal 1 cm ruimte tussen de wanden en de natuurstenen vloeren te houden. Ook heeft hij nergens dilataties aangebracht. Deze gebrekkige uitvoering heeft volgens Jan de schade veroorzaakt.

Onvoldoende draagkracht? Kees wijst de claim van de hand. Bij het herstelwerk is gebleken dat de cementdekvloer slechts 3 tot 4 cm dik was, terwijl deze minimaal 7 cm behoort te zijn. Daarom was de dekvloer niet sterk genoeg om als dragende vloer te dienen voor de afwerkvloer.

Wat heeft de bouwrechter nu beslist?

Niet sterk genoeg. Het aanbrengen van een natuurstenen vloer op een zwevende dekvloer vereist een voldoende mate van sterkte en stijfheid van de dekvloer. In dit geval is er vloerverwarming aangebracht met een tempex onderlaag. Dat betekent volgens de rechter, Raad van Arbitrage Amsterdam (nr. 36.263) , dat de dikte van de daarop liggende cementdekvloer ten minste 7 cm moet bedragen. Op de plaatsen waar vloerverwarming aanwezig is, bedraagt de dekvloer slechts 3 tot 4 cm. Het probleem is echter dat de vloerverwarming onder de gehele vloer van de appartementen ligt. Dat doet afbreuk aan de sterkte van de cementdekvloer.

Te zware belasting

De rechter stelt vast dat de vloeren in de woonkamers aan de randen lijken te verzakken. Dat duidt erop dat het tempex isolatiemateriaal overmatig zwaar is belast, waardoor het is ingedrukt. Hierdoor zijn er in het vloerveld breuken en scheuren ontstaan. In de slaapkamers zitten scheuren met een spinnenwebachtig patroon. Dat duidt op een puntbelasting op plaatsen waar de natuurstenen vloer onvoldoende wordt ondersteund.

Hoe oordeelt de bouwrechter dus? Het mag dan zo zijn dat Kees geen ruimte tussen de afwerkvloer en de wanden heeft gehouden en geen dilataties heeft aangebracht, maar dat is niet de oorzaak van de schade. Die wordt overduidelijk veroorzaakt door de te geringe dikte van de cementdekvloer, waardoor die niet sterk genoeg is om de natuurstenen afwerkvloer te dragen. De schade komt voor rekening en risico van Jan. Ook moet hij € 7.200 aan proceskosten betalen!

Conclusie. Aansprakelijkheid voor schade komt voor rekening van degene die verantwoordelijk is voor de oorzaken daarvan. Als duidelijk is dat de schade niet wordt veroorzaakt door het door u uitgevoerde werk, staat u sterk bij de rechter!

Schade die overduidelijk is veroorzaakt door de te geringe dikte van de cementdekvloer van de hoofdaannemer (slechts 3 tot 4 cm i.p.v. 7 cm) waardoor die niet sterk genoeg is om de natuurstenen afwerkvloer te dragen, komt voor diens rekening.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01