Optimaal resultaat met uw e-mailnieuwsbrief
Leve de nieuwsbrief
Misschien lijkt e-mail al wat ouderwets. Vooral jongere gebruikers raadplegen hun mailbox lang niet zo vaak als bijv. Instagram. Toch biedt e-mail voordelen. Het medium is minder vluchtig en wordt geassocieerd met zakelijk verkeer, waardoor e-mailberichten aandachtiger worden gelezen en als betrouwbaar worden beschouwd. Lincelot ( https://bit.ly/2Z1O048 ) noemt nog andere voordelen van de e-mailnieuwsbrief als marketingmedium, waarbij de lage kosten natuurlijk aantrekkelijk zijn.
Strategie en meetbaarheid
Het sturen van een e-mailnieuwsbrief is onderdeel van een grotere strategie, waarbij verschillende stappen uw aandacht verdienen: het verzamelen van e-mailadressen, het samenstellen van de inhoud en het verzenden zelf. Daarmee bent u nog niet klaar, want als u de respons en effectiviteit van uw nieuwsbrief wilt vergroten, moet u ook meten wat het u oplevert en experimenteren welke inhoud het beste resultaat geeft. Frankwatching ( https://bit.ly/2HJtgYR ) geeft nuttige ideeën om de effectiviteit van uw nieuwsbrief om te zetten in cijfers.
Aan de slag
De bekendste e-mailmarketingtool is Mailchimp ( https://mailchimp.com ). Daarmee kunt u snel een nieuwsbrief samenstellen aan de hand van aantrekkelijke templates. Tevens biedt deze een goed overzicht over uw adressenbestand en bevat deze tools om uw campagne te analyseren. De gratis variant is prima om te proberen en testen, maar als u echt met Mailchimp aan de slag wilt, dan kunt u beter kiezen voor een betaalde versie (vanaf $Â 9,99/maand). Op de website vindt u ook handleidingen en marketing tips ( https://mailchimp.com/resources/marketing-tips/ ). Mailchimp is echter niet de enige speler: vijf betaalbare alternatieven vindt u op FirstOnline ( https://www.firstonline.nl/algemeen/alternatieven-voor-mailchimp/ ).
Inhoud
Bij het bepalen van de inhoud van uw nieuwsbrief is het belangrijk om de belangstelling van de ontvanger in het oog te houden. Enkele goede tips over de onderwerpregel vindt u op Spotler.com ( https://spotler.com/prikkelende-onderwerpregels-in-e-mail-marketing ) en Webwinkelopzetten.nl ( https://www.webwinkelopzetten.nl/nieuwsbrief-opstellen.html ) adviseert over inhoud en vorm. Uw nieuwsbrief moet ook een call to action bevatten: een oproep die de lezer aanzet tot actie, zoals klikken, aanmelden of bestellen. Dutchcowboys ( https://bit.ly/2YXjisQ ) geeft tips. Met een AB-test kunt u experimenteren wat het beste werkt in uw nieuwsbrieven. Webnl ( https://bit.ly/2XeGPVv ) en AGConsult ( https://bit.ly/2KcYgSJ ) geven enkele voorbeelden.
Wanneer en hoe vaak?
Stuur uw nieuwsbrief op het ideale tijdstip en vooral niet te vaak. De Social Media Training ( https://bit.ly/2Ic4CPT ) geeft u enkele richtlijnen. Met de tips van Mailchimp ( https://mailchimp.com/resources/avoid-spam-filters/ ) en Nieuwssprinter ( https://www.nieuwssprinter.nl/voorkom-spam ) voorkomt u dat uw nieuwsbrief in de spambox van de ontvanger belandt.