RECHT VAN DE BOUW - 28.06.2019

Onderaannemer met dubbele opdrachten, wat te doen?

Een hoofdaannemer kan onderaannemers inhuren voor specifieke bouwonderdelen. Ook de opdrachtgever kan zelf deelopdrachten geven aan eenzelfde specialist. Wie is er nu waarvoor aansprakelijk bij een gebrek?

Bouw woonhuis. Aannemer Bert bouwt in opdracht van Dolf een woonhuis, inclusief aanleg van tuin en paden. Bert schakelt voor dat laatste de tuinarchitect, hovenier en onderaannemer grond- en drainagewerkzaamheden Peter in.

Aparte opdracht. Onderaannemer Peter krijgt van klant Dolf ook rechtstreeks opdracht voor de uitvoering van andere werkzaamheden, zoals voorzieningen treffen voor en bij een oprit.

Wateroverlast. Na de oplevering komt er wateroverlast op de oprit, door een niet-aangesloten hemelwaterafvoer en slechte drainage. Klant Dolf sprak hierover Peter aan. Deze voerde op zijn beurt aan dat aannemer Bert als hoofdaannemer de drainage had aangenomen en dat Dolf daar zijn verhaal moest halen.

Uitspraak. De zaak is gecompliceerd vanwege oorzaak en gevolg en doordat onderaannemer Peter zowel voor aannemer Bert als klant Dolf opdrachten uitvoerde. Uit onderzoek bleek namelijk dat een deel van de tuin, nadat de drainage was aangelegd, als bouwweg was gebruikt zonder de toepassing van rijplaten. De grond was daardoor zodanig verdicht en werd vervolgens onvoldoende diep gespit, zodat de drainage nauwelijks kon functioneren en er wateroverlast ontstond op o.a. de oprit en omdat Peter een hemelwaterafvoer nergens op had aangesloten.

Het hof. Gerechtshof Amsterdam oordeelt dus dat aannemer Bert niet aansprakelijk is voor gebreken van uitgevoerd werk dat klant Dolf rechtstreeks heeft uitbesteed aan Peter (ECLI:NL:GHAMS:2016:231) . Bert is wel aansprakelijk voor gebreken aan eigen werk dat hij als (direct) opdrachtnemer heeft verricht. Peter kan zijn verantwoordelijkheid niet naar aannemer Bert doorschuiven en draait voor de herstelkosten voor zijn deel op.

Hoe omgaan met onderaanneming?

  1. Afbakenen. Belangrijk is om duidelijk te weten welke werkzaamheden in onderaanneming dan wel in rechtstreekse aanneming zijn verricht. Verder moet duidelijk worden welke werkzaamheden de opdrachtgever rechtstreeks aan een derde, misschien dezelfde onderaannemer, verstrekt.
  2. BW en UAV. In het Burgerlijk Wetboek (art. 7:751 BW) wordt duidelijk gesteld dat de hoofdaannemer aansprakelijk is voor in onderaanneming uitgevoerd werk. Ook de UAV (Uniforme Administratieve Voorwaarden) kent ditzelfde uitgangspunt. Echter wordt hier wel een uitzondering gemaakt voor onderaanneming die voorgeschreven wordt door de opdrachtgever. In dat geval is de hoofdaannemer niet zonder meer aansprakelijk, tenzij de oorzaak van het gebrek ligt bij de gevolgen van verkeerde uitvoering van de hoofdaannemer.
  3. Redelijkheid en billijkheid. De aansprakelijkheid van de hoofdaannemer in verband met de eisen van redelijkheid en billijkheid kunnen beperkt worden als deze weinig of geen keuzevrijheid had bij de onderaanneming in verband met de eisen van de opdrachtgever op dat vlak.
  4. Vastleggen. Zorg dat opdrachten in onderaanneming die verstrekt worden, bijv. rechtstreeks door de opdrachtgever, niet door elkaar gaan lopen. Mochten er toch overlappingen dreigen, spreek dit dan vooraf goed door en leg dit goed vast met de opdrachtgever en de onderaannemer om later niet aansprakelijk te kunnen worden gesteld.
Eigen onderaannemers kunnen ook rechtstreeks van de opdrachtgever opdrachten ontvangen. Dat kan voor overlappingen en problemen zorgen. Leg vooraf afspraken over ‘wat en hoe en wie’ goed schriftelijk vast. Zo staat u sterk.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01