E-facturatie buiten de Europese Unie?
E-facturatie in Europese lift
De overheid wil dit graag. In vorige artikelen over het onderwerp e-facturatie heeft u kunnen lezen dat er sinds kort een Europese norm voor e-facturatie is en dat de overheid het gebruik van deze norm propageert. Het grote voordeel van het gebruik van deze norm is een veilige, efficiënte verwerking van facturen zonder dat er vooraf nadere afspraken nodig zijn tussen zender en ontvanger van de factuur.
Reikwijdte? De reikwijdte van deze norm betreft de Europese Unie. Dat roept de vraag op hoe dit nu is opgelost buiten de Europese Unie. Het korte antwoord is dat dit niet is opgelost buiten de Europese Unie.
Let op. Er is (nog) geen wereldwijd geaccepteerde standaard voor e-facturatie. Tip. Toch is er wel een aantal mogelijkheden hoe hier mee om te gaan.
E-facturatie wereldwijd onder de loep
Ieder land doet het anders. Wat is nu de wereldwijde situatie met betrekking tot e-facturatie? De situatie voor e-facturatie is per land verschillend. Ook is het zo dat er per land een verschillend regime van toepassing kan zijn voor binnenlandse en internationale facturen. Jaarlijks verschijnt er een internationaal rapport over de stand van zaken met betrekking tot e-facturatie.
Download hat rapport ‘E-Invoicing/E-Billing Internationnal Market Overview & Forecast’ van http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (FM 03.04.05).
Een voorbeeld ter verduidelijking. Een aantal nationale overheden gebruikt e-facturatie om de btw-inkomsten veilig te stellen. Iedere verkoopfactuur dient dan via een computersysteem van de overheid naar de klant te worden gestuurd. In Mexico is dat bijvoorbeeld het geval. Een overeenkomst is dat verreweg de meeste landen gebruikmaken van XML om facturen vast te leggen.
Ieder land heeft echter zijn eigen keuzes gemaakt in de opbouw van het XML-bericht. Er is software die het ene XML-bericht kan omzetten in het andere. Deze software zet gegevenselement voor gegevenselement om van het ene XML-formaat in het andere. Dat heet een XML-mapping.
Alleen interessant bij grote volumes. Om dit te maken is monnikenwerk en daarom duur. De kosten zijn afhankelijk van de benodigde vertaling en daarom niet exact op voorhand te geven. Een dergelijke aanpak is vanwege de kosten alleen interessant bij hoge volumes.
Tip. Laat een XML-mapping maken door uw ICT-leverancier van en naar uw eigen factuurformaat (zoals bijvoorbeeld de Europese normfactuur) bij hoge facturatievolumes (‘Rule of thumb’, bedrijfseconomisch interessant bij meer dan 500 facturen per jaar).
EDI-netwerken. Daarnaast bestaan er internationale EDI-netwerken waar uw internationale klant en/of leverancier mogelijk op is aangesloten. EDI staat voor Electronic Data Interchange. Op een EDI-netwerk worden alle soorten transactiegerelateerde berichten tussen partijen uitgewisseld. Naast facturen kan het hierbij ook gaan om bijvoorbeeld orders en contracten. Een voorbeeld van een EDI-netwerk is het Basware Network ( https://www.icreativep2p.com/basware/basware-network/ ).
Tip. Een aansluiting op een internationaal netwerk loont als meerdere van uw belangrijkste leveranciers zijn aangesloten op hetzelfde netwerk.