Zoek efficiënter met Google
Kent u de zoekoperatoren nog?
Een klassieker zijn de zoekoperatoren ( https://support.google.com/websearch/answer/2466433?hl=nl ) om efficiënter te zoeken met Google ( http://www.google.com ). Voeg na de zoekwoorden bijv. -zoekterm toe om zoektermen uit te sluiten (bijv. jaguar -auto ). Of gebruik aanhalingstekens om een exacte woordgroep te zoeken, bijv. “london musical tickets” . Met site:domein.com wordt alleen een bepaalde website doorzocht en met intitle:zoekterm wordt alleen de titel doorzocht.
Tip 1. U kunt dit ook combineren, bijv. iphone intitle:nederlands . Google doorzoekt dan alleen sites met ‘nederlands’ in de titel en iPhone in de inhoud. Tip 2. Wilt u bepaalde bestandstypen als resultaat krijgen, gebruik dan filetype , bijv. filetype:pdf of filetype:doc . Tip 3. Wilt u gerelateerde of gelijkaardige websites vinden, gebruik dan related , bijv. related:bol.com geeft gelijkaardige shoppingsites weer.
Gebruik de instellingen in Google
Nadat u een zoekopdracht heeft uitgevoerd, kunt u op de knop Instellingen drukken en Geavanceerd zoeken kiezen. Daar kunt u – zonder zoekoperatoren – bijv. zoeken op een exacte woordgroep of op bestandstype. Interessant is dat u daar ook een tijdsvenster (bijv. afgelopen 24 uur of afgelopen maand ) kunt ingeven, zodat de zoekmachine alleen nieuwe of bijgewerkte pagina’s doorzoekt. U kunt hier ook de taal of een land kiezen van de doorzochte pagina’s. Met de optie Woorden die worden weergegeven kunt u woorden zoeken op de hele pagina, in de paginatitel, in het webadres of in links naar de pagina waarnaar u zoekt.
Geavanceerd zoeken naar afbeeldingen
Via de pagina Google Geavanceerd zoeken naar afbeeldingen ( https://www.google.com/advanced_image_search ) kunt u slim zoeken naar afbeeldingen en foto’s. U kunt er onder Afbeeldingsformaat de grootte bepalen. Voor foto’s met een zekere kwaliteit kiest u bij voorkeur minstens Groot, of Groter dan 2 MP of 4 MP . Hier kunt u ook de vorm van de afbeelding bepalen ( hoog, vierkant, breed of panoramisch ) en zelfs afbeeldingen in bepaalde kleuren zoeken. Google kan zelfs op type afbeeldingen zoeken (bijv. Gezicht of Foto ) en uiteraard op bestandstype ( JPG, GIF, PNG, BMP, enz.). Tip. Via Google Afbeeldingen ( https://www.google.com/imghp ) kunt u ook een zoekopdracht op basis van een afbeelding doen. Klik op het camera-icoontje en upload een afbeelding of tik een url naar een afbeelding in.
Gebruik Google als naslagwerk
Het Google-zoekvak kunt u ook als woordenboek gebruiken. Tik gewoon define: gevolgd door een woord in, om meteen een uitleg te krijgen. Vaak gaat het om de eerste zin van een Wikipedia-artikel, waarnaar u dan meteen kunt doorklikken. Tip. U kunt ook een woord in een andere taal ingeven. U krijgt dan niet alleen de uitleg te zien, maar kunt het woord ook vertalen.
Tijd, weer en meer opzoeken
Google kan u trouwens ook de tijd geven in elk land of op elke plaats. Tik bijv. tijd Melbourne (of time Melbourne ) in en u krijgt het tijdstip en de tijdzone te zien. Het weerbericht krijgt u met weer gevolgd door een plaatsnaam. Ook zonsondergang en zonsopgang kunt u op die manier opzoeken.