EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.05.2019

Wat valt er onder ‘finale kwijting’?

In een vaststellingsovereenkomst staat vaak dat partijen elkaar ‘finale kwijting’ verlenen zodra de afspraken uit de overeenkomst zijn nagekomen. Wat valt hier nu precies onder? Zijn hier uitzonderingen op?

Puur juridisch?

“We zijn klaar ...” Finale kwijting betekent simpelweg ‘dit is het’. Partijen hebben niets meer van elkaar te vorderen, zodra de afspraken uit de vaststellingsovereenkomst zijn nagekomen. Tip.  Zorg ervoor dat echt alle vorderingen die er tussen u en uw werknemer zijn, op tafel komen en verwerk deze in de vaststellingsovereenkomst. U kunt er naderhand immers niet meer op terugkomen.

“Dat verrekenen we later nog wel …” De werkgever die het wel geloofde en ervan uitging dat hij het later wel zou verrekenen met de werknemer, kreeg de deksel op zijn neus. Wat speelde er?

Na gedoe uit elkaar

VSO. Peter werkte al jaren voor Ad’s Autogarage, maar na een geschil moest hij noodgedwongen vertrekken. Na veel getouwtrek werden er uiteindelijk afspraken gemaakt die werden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst (VSO). In deze VSO stond onder andere: “Dit contract bevat alle afspraken die partijen in het kader van het einde van de arbeidsovereenkomst hebben gemaakt. Na uitvoering van deze afspraken hebben partijen ter zake niets meer van elkaar te vorderen en verlenen zij elkaar over en weer finale kwijting. Deze overeenkomst heeft tot doel alle mogelijke geschillen, zowel voorzienbaar als onvoorzienbaar, op te lossen.”

Verrekening. Zo kwam er een einde aan het langdurig dienstverband van Peter, maar het was nog niet over ... Ad’s Autogarage bracht een bedrag van bijna € 4.000 in mindering op de eindafrekening. Het ging om een schuld die Ad’s Autogarage ooit voor Peter had voldaan. Dit had niets met het einde van het dienstverband te maken, aldus de werkgever. Nu partijen dit niet hadden uitgesloten op de vaststellingsovereenkomst, achtte hij zich vrij om dit te verrekenen. De rechter oordeelde echter anders.

Rechter hakt de knoop door

Wat zegt de rechter? Als er nog openstaande vorderingen zijn die verrekend mogen worden, moeten partijen een voorbehoud maken in de VSO. Dit geldt zeker als de partijen zich laten bijstaan door advocaten, zoals in dit geval. De werkgever had de vordering moeten melden en opnemen in de VSO. Nu deze vordering nergens stond vermeld en er juist een zin is toegevoegd aan de finale kwijting over ‘voorzienbare en onvoorzienbare’ geschillen, mocht de werknemer erop vertrouwen dat er verder geen verrekening meer zou komen ( ECLI:NL:RBNHO:2019:3129) .

Hoe voorkomt u problemen?

  • Informeer uw advocaat of gemachtigde uitvoerig over alle gebeurtenissen en vorderingen.
  • Check of alle bedragen correct staan vermeld.
  • Bespreek alles tijdens de onderhandelingen. Zaken die namelijk niet zijn vermeld in de vaststellingsovereenkomst en die zelfs helemaal niet besproken zijn tijdens de onderhandelingen, kunnen alsnog op de andere partij verhaald worden. Als de medewerker bijvoorbeeld later ontdekt dat er een te laag loon is betaald, dan kan hij alsnog een loonvordering indienen. Uiteraard zijn hier wel weer uitzonderingen op te bedenken, zoals blijkt uit jurisprudentie, maar ga hier in beginsel niet van uit!
Bespreek elke vordering die u nog heeft op uw werknemer en verwerk deze in de vaststellingsovereenkomst. De afspraak tegen finale kwijting betekent in beginsel dat er naderhand niets meer verrekend kan worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01