DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 16.05.2019

Voorkom aansprakelijkheid voor btw-schulden

Als de door uw BV verschuldigde btw niet wordt afgedragen aan de Belastingdienst, loopt u het risico op forse fiscale boetes en dat u privé aansprakelijk wordt gesteld. Dit is onlangs nog eens bevestigd door de rechter.

Wat speelde er?

Te weinig btw betaald. In een recente rechtszaak bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant (ECLI:NL:RBZWB:2018:7099) kwam de vraag aan de orde of de bestuurder van een BV terecht aansprakelijk is gesteld voor de onbetaald gebleven btw-schuld van de BV.

Grove schuld van de BV. De rechtbank vindt dat de inspecteur erin is geslaagd om te bewijzen dat het aan grove schuld van de BV is te wijten dat er te weinig btw is betaald. De btw waarvoor de bestuurder aansprakelijk is gesteld, is de btw over de maand december 2011. In die maand heeft de BV slechts één factuur uitgereikt. Op deze factuur stond een bedrag van € 25.000, dit is zowel in relatieve als absolute zin een behoorlijk bedrag. De bestuurder kan deze factuur niet over het hoofd hebben gezien. Let op. Dat de bestuurder door de bomen het bos niet meer zag en niet kon beschikken over een boekhouder, komt voor rekening en risico van de BV.

Uitspraak rechter

Geen rechtsgeldige melding. De rechtbank is dus van oordeel dat het aan grove schuld van de BV te wijten is dat er te weinig btw is afgedragen. De bestuurder van de BV kon daarom geen rechtsgeldige melding van betalingsonmacht meer doen en is volgens de rechter terecht aansprakelijk gesteld voor de btw-schuld van de BV.

Vergrijpboetes

Geen suppletieaangifte. Een passiefpost btw op de balans van de BV voor het niet uit eigen beweging suppleren van verschuldigde btw, levert een overtreding op waarvoor de inspecteur een vergrijpboete kan opleggen van maximaal 100% van de verschuldigde btw.

Niet betalen verschuldigde btw. De inspecteur kan daarnaast ook nog een vergrijpboete opleggen vanwege het niet tijdig betalen van de verschuldigde btw. Ook deze kan maximaal 100% van de verschuldigde btw bedragen.

Beoordeling strafmaat. De ene beboetbare gedraging is dus het niet uit eigen beweging suppleren en de andere gedraging is het niet voldoen van btw. Wel moet er met die twee gezamenlijk op te leggen boetes rekening worden gehouden bij de boordeling van de strafmaat (hoogte van de boete).

Hoe voorkomt u problemen?

Te weinig btw afgedragen. Ter voorkoming van vergrijpboetes (100%) en mogelijk (privé)bestuurdersaansprakelijkheid is het beter om bij de constatering dat er te weinig btw is afgedragen:

  • zelf een suppletieaangifte in te dienen; en
  • eventueel een melding van betalingsonmacht te doen als het verschuldigde btw-bedrag niet door de BV betaald kan worden.

Als u de btw niet kunt betalen. Ook als bij het doen van periodieke aangifte, de verschuldigde btw niet kan worden betaald, is het verstandig om binnen zes weken na het btw-tijdvak een melding van betalingsonmacht bij de Belastingdienst te doen. Zo voorkomt u mogelijk bestuurdersaansprakelijkheid en boetes.

Formulier ‘Melding betalingsonmacht’ (BT 24.08.06)

Als u constateert dat er te weinig btw is afgedragen, dien dan meteen een suppletieaangifte in. Als het verschuldigde btw-bedrag niet betaald kan worden, doe dan ook meteen een melding van betalingsonmacht. Zo voorkomt u mogelijk bestuurdersaansprakelijkheid en boetes.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01