CONTROLE - 16.05.2019

Verzonnen aftrekposten door malafide adviseur

FIOD. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft recentelijk een doorzoeking gedaan in de woning van een belastingadviseur die ervan wordt verdacht belastingfraude te hebben gepleegd. Dit doordat hij met opzet voor zijn cliënten veel onjuiste aangiften inkomstenbelasting heeft ingediend. Hierdoor is er ten onrechte veel geld teruggevraagd. De fiscus heeft beslag gelegd op de boekhouding, een auto, een motorsloep, drie bankrekeningen en contant geld.

Verzonnen aftrekposten. De belastingadviseur wordt ervan verdacht voor ruim € 300.000 aan verzonnen aftrekposten in de aangiften van zijn cliënten te hebben opgevoerd. Bijv. specifieke zorgkosten (ziektekosten) en aftrekbare giften. Dit alles met de bedoeling om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te krijgen.

Verbeterde detectiemethodes. Door verbeterde detectiemethodes (geautomatiseerd via o.a. big data) kan de Belastingdienst malafide belastingadviseurs steeds sneller opsporen. Ook worden hun klanten steeds meer en beter gemonitord in volgende jaren. De Belastingdienst kan hen, naast strafrechtelijk onderzoek, voortaan ook een medepleegboete opleggen. Ook kunnen cliënten of de Belastingdienst de belastingadviseur onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk stellen voor de invordering, iets wat ook steeds vaker gebeurt.

Te mooi om waar te zijn. Belangrijk om te weten is dat de fiscus mensen bewust wil maken van het feit dat als een adviseur een aanbod doet dat ‘te mooi lijkt om waar te zijn’ het dat waarschijnlijk ook is.

Men blijft zelf verantwoordelijk. Wettelijk is geregeld dat men zelf verantwoordelijk blijft voor zijn of haar eigen belastingaangifte. Dit geldt ook als u daarvoor een adviseur (tussenpersoon) inschakelt. Als de belastingaangifte niet correct is, vordert de Belastingdienst het te veel uitbetaalde bedrag over meerdere jaren terug bij de belastingplichtige. Plus dat er ook een boete kan worden opgelegd door de fiscus.

Hof. Bij Gerechtshof Amsterdam (ECLI:NL:GHAMS:2013:2045) speelde bijv. een zaak van een belastingadviseur die in de aangifte van zijn klant ziektekosten en giftenaftrek had opgevoerd. Er was geen enkel bewijs dat die kosten gemaakt waren. De belastingadviseur werd strafrechtelijk veroordeeld voor het niet naar waarheid invullen van belastingaangiften. Hij had bij verschillende cliënten diezelfde aftrekposten opgevoerd, terwijl daarvan geen bewijs bestond. Tip. Als u bij de keuze van uw adviseur zorgvuldig heeft gehandeld en u niet aan zijn deskundigheid hoeft te twijfelen, kan de fiscus u minder snel een boete opleggen. U staat vaak sterker als u kiest voor een adviseur die is aangesloten bij een beroepsorganisatie.

De Belastingdienst wil mensen ervan bewust maken dat als een belastingadviseur een aanbod doet dat te mooi lijkt om waar te zijn, het dat vaak ook is. Men blijft zelf verantwoordelijk voor de eigen belastingaangifte.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01