iTunes nog altijd actueel?
Vroeger was iTunes noodzakelijk om de iPad, iPod en iPhone te beheren: bijv. om er muziek of filmpjes op te zetten. Ook kon u met iTunes snel apps installeren op uw mobiele toestel en het updaten. Dat heeft Apple intussen veranderd: het installeren en updaten van apps kan nu alleen nog maar via uw iPhone of iPad zelf (met de App Store -app). Wat heeft iTunes nu nog wel te bieden?
Mogelijkheden
iTunes ( http://www.apple.com/itunes ) is gratis te downloaden, ook voor wie geen ‘iDevice’ heeft. De software is al die jaren erg gegroeid: deze heeft nu bijna een 0,5 GB ruimte nodig. Vooral op oudere pc’s is iTunes ook traag en log geworden. Het programma crasht soms onverklaarbaar (vooral op pc, minder vaak op Mac). Toch blijft het een populaire tool om muziek, maar ook films, tv-programma’s, podcasts en audioboeken te beheren.
Klikt u op Muziek en dan bovenin op Bibliotheek , dan krijgt u uw muziekbestanden te zien. Het importeren van muziekbestanden doet u door ze op het iTunes-venster te slepen of via Bestand ; Bestand aan bibliotheek toevoegen of Map aan bibliotheek toevoegen . Tip. Activeer onder Bewerken ; Voorkeuren ; Geavanceerd zeker de optie Bestanden naar iTunes Media kopiëren bij toevoegen aan bibliotheek . Hier kiest u overigens ook de mappen waar al uw mediabestanden bewaard moeten worden: opteer als het kan voor een aparte map of zelfs een andere schijf of partitie. Videobestanden kunt u op dezelfde manier importeren. iTunes bevat een uitstekende zoekfunctie via het zoekvak rechtsboven.
Let op. iTunes ondersteunt minder formaten dan andere muziekbeheerders. Zo worden MKV-videobestanden en ook FLAC-audiobestanden niet aanvaard.
iTunes kan ook snel audio-cd’s importeren. Tip. Ga naar Bewerken ; Voorkeuren ; Algemeen ; Importinstellingen en kies MP3-codering met een instelling van minstens 192 KBPS . U kunt ook een hogere bitrate kiezen, maar dan zullen de bestanden een stuk groter zijn. Aan elk album kunt u een cover toevoegen. Dat gaat meestal automatisch, maar als dat niet lukt, klik dan met de rechtermuisknop op een album en kies Info album en vervolgens Illustraties . Dit infovenster gebruikt u ook om albums bij te werken, bijv. met artiestennaam, jaartal, beoordeling en genre.
En uw iPhone of iPad dan?
Verbindt u een iPhone of iPad via eenUSB-kabel met uw computer, dan verschijnt er na enkele seconden een icoontje linksboven in iTunes. Klikt u erop, dan krijgt u details van uw apparaat te zien: capaciteit, serienummer, telefoonnummer enz. Met iTunes kunt u ook reservekopieën maken van uw iDevice, en dat is een goed idee: doe dit wekelijks of maandelijks op uw computer, zelfs als u de cloud gebruikt. Tip. Vul eerst een wachtwoord in onder Deze computer ; Wachtwoord wijzigen . Uw reservekopie bevat dan ook uw wachtwoorden, zodat u die niet allemaal weer moet intikken als u de kopie terugzet. Een reservekopie kunt u trouwens ook terugzetten naar een nieuwe iPhone of iPad; dit gaat stukken sneller dan via de cloud!
Let op. Reservekopieën nemen heel veel plaats in (tot honderden GB’s), afhankelijk van hoeveel muziek of films er op uw iPhone of iPad staan. Zorg dus voor genoeg ruimte op uw pc!