Een stapje terugdoen
Demotie. Van demotie is sprake als een medewerker vanuit een hoger ingeschaalde functie een lager ingeschaalde functie gaat vervullen met gevolgen voor zijn arbeidsvoorwaarden en status. De medewerker doet een stapje terug. Demotie is daarmee het omgekeerde van promotie. Tip. Demotie kan ziekteverzuim en uitval voorkomen. Dat is goed voor de medewerker, maar ook waardevol voor de organisatie.
Verplicht. Juridisch gezien, is het zeer lastig een medewerker eenzijdig in een lager ingeschaalde functie te plaatsen. Het voorstel van de werkgever moet aan een aantal criteria voldoen: het moet een redelijk voorstel zijn op basis van een redelijke aanleiding en de werknemer moet in principe positief reageren op het wijzigingsvoorstel. Een redelijke aanleiding kan bijvoorbeeld disfunctioneren van de werknemer zijn, mits dat kan worden aangetoond met een goed onderbouwd dossier. Een redelijk voorstel omvat vaak een afbouwregeling, waarbij het salaris in stappen over een langere periode wordt teruggebracht.
Vrijwillig. De medewerker kan ook vrijwillig een stapje terugdoen. Denk aan de leidinggevende die weer lekker uitvoerend bezig wil zijn of de accountmanager die zijn oude vak, vertegenwoordiger, weer wil gaan uitvoeren. Zij kiezen voor een andere balans tussen werkbelasting en -belastbaarheid en tussen werk en privé. Tip. Praat bij vrijwillig demotie met (oudere) medewerkers over waar zij juist goed in zijn en waarin zij jongere collega’s kunnen aanvullen. Die kwaliteiten liggen vaak op het vlak van sociale vaardigheden en mentorschap.
Lager salaris. Bij een vrijwillig demotie kiest de medewerker bewust voor het lagere salaris en een vaak lager maximum van een salarisschaal. Bij een gedwongen demotie als gevolg van bijvoorbeeld disfunctioneren heeft het verbetertraject blijkbaar niet tot het gewenste resultaat geleid. Als de medewerker een lager ingeschaalde functie aanvaardt, kan de organisatie voor een afbouwregeling met redelijke tussenstappen en niet te grote gaten kiezen.