Btw deels aftrekbaar door geïntegreerde zonnepanelen
Geïntegreerde zonnepanelen Rechtbank Zeeland‑West-Brabant (ecli:nl:rbzwb:2019:1335) oordeelde dat de btw die is betaald bij de bouw van een nieuwbouwwoning met geïntegreerde zonnepanelen gedeeltelijk voor aftrek in aanmerking komt.
Hoogte btw-aftrek
Zowel de ondernemer die de btw-aftrek wenst, als de Belastingdienst hebben niet onderbouwd hoe de btw-aftrek berekend moet worden, zodat de rechtbank het aftrekpercentage in deze zaak vaststelt. Om het btw-belaste gebruik van de zonnepanelen te bepalen wordt aangesloten bij het aantal vierkante meters van de woning, het dak en de zonnepanelen. Hierop moet vervolgens een correctie voor het privégebruik worden toegepast, omdat de zonnepanelen gedeeltelijk als dakbedekking dienen en een deel van de met de zonnepanelen opgewekte energie voor eigen gebruik is. De rechter komt op basis van de oppervlaktematen van het dak en de vloeren (376 m²), het aantal vierkante meters zonnepaneel (43 m2) en het gedeelte van de opgewekte energie die aan het energienet werd geleverd (1/3) tot een aftrekpercentage van 3,81% (43/376 x 1/3) voor de btw op bouwkosten van de betreffende ondernemer.
Termijn terugvragen btw Met ingang van 1 januari 2019 is de termijn voor het terugvragen van deze btw beperkt tot zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Er is een overgangsregeling ingesteld voor situaties waarbij het recht op teruggaaf van btw is ontstaan voor 2019, zodat de btw in dat geval tot uiterlijk 1 juli 2019 kan worden teruggevraagd. Na het verstrijken van de zes maanden is er alleen nog een ambtshalve teruggaaf mogelijk.
bz-advies
Ook de btw op bouwkosten bij geïntegreerde zonnepanelen komt voor btw-aftrek in aanmerking. Van belang daarbij is welk deel van de woning uit zonnepanelen bestaat en welk deel van de opgewekte energie aan het net wordt geleverd. Vraag de btw binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft terug.