Bouwplan splitsen ... maakt dat verbouwen makkelijker?
Vergunningvrij bouwen. Vaak is er voor de (ver)bouw van een woning een vergunning nodig, maar soms niet, bijvoorbeeld voor een dakkapel of een aan- of uitbouw, een bijgebouw of overkapping die ten dienste staat van het hoofdgebouw. Tip. Raadpleeg het stappenplan bij bouwen en verbouwen op de website van de rijksoverheid ( www.rijksoverheid.nl - zoekwoord ‘stappenplan bouwen’). Vraag bij twijfel advies bij uw gemeente.
Bouwplan deels vergunningplichtig
Stel dat onderdelen van het bouwplan van uw cliënt vergunningvrij zijn, bijv. omdat een deel van de aanbouw uit twee verdiepingen bestaat of te groot is om vergunningvrij te kunnen zijn, kan uw cliënt zijn bouwplan dan splitsen? Wat zei de Raad van State daar nu over ( ECLI:NL:RVS:2018:699 )?
Is splitsen mogelijk? Een vergunningaanvrager wilde op zijn perceel een woning met aanbouw realiseren. Volgens hem was alleen het hoofdgebouw vergunningplichtig. De aanbouw - met o.a. een deel van de keuken - kon volgens hem vergunningvrij worden gebouwd. De vraag was of hij zijn bouwplan mocht splitsen in een vergunningplichtig en een vergunningvrij deel.
Is splitsen mogelijk?
Uitzondering op het uitgangspunt. Het uitgangspunt is dat een bouwplan één geheel is. Daarom mag een bouwplan in principe niet worden gesplitst in een vergunningvrij en een vergunningplichtig deel. Volgens de Raad van State bestaat hierop een uitzondering: als het bouwplan in bouwkundig en functioneel opzicht van elkaar kan worden onderscheiden, mag splitsen wel.
Splitsing niet mogelijk. In het voorbeeld kon zo’n bouwkundige en functionele ‘knip’ niet worden gemaakt. De grens tussen het vergunningvrije en vergunningplichtige deel liep namelijk dwars door de keuken. Alleen al om die reden was er in dit voorbeeld geen sprake van een functioneel te onderscheiden onderdeel. Bovendien was de keuken één grote open ruimte, waardoor de aanbouw ook in bouwkundig opzicht niet kon worden gezien als een te onderscheiden onderdeel.
Tips voor het splitsen
Het kan wel ... Dat het hier niet lukte, wil niet zeggen dat het nooit kan. De Raad van State maakt namelijk duidelijk dat splitsen wel degelijk mogelijk is. Wilt u uw bouwplan splitsen, houd dan rekening met het hiernavolgende.
- Het vergunningvrije deel moet in bouwkundig opzicht van het vergunningplichtige deel kunnen worden onderscheiden. Zorg er dus voor dat de verschillende delen constructief niet met elkaar verbonden zijn en afzonderlijk van elkaar worden uitgevoerd. Een deur tussen de ruimtes hoeft geen belemmering te zijn.
- Het vergunningvrije deel moet ook in functioneel opzicht van het vergunningplichtige deel kunnen worden onderscheiden. Dit kan door de ruimte een ‘eigen’ functie te geven. Denk bijv. aan een hobby/aterlier- of werkruimte.
- Neem het vergunningvrije deel niet mee in uw vergunningaanvraag. Dat mag volgens de Raad van State.
- Als het vergunningvrije deel toch in de aanvraag wordt meegenomen, zorg dan dat uit de aanvraag blijkt waarvoor wel en waarvoor geen vergunning wordt aangevraagd.
- Win bij twijfel deskundig advies in.