Slapend dienstverband kan duur uitpakken
Slapend dienstverband? Met een slapend dienstverband wordt bedoeld dat de arbeidsovereenkomst eigenlijk alleen nog op papier bestaat, terwijl de (langdurig arbeidsongeschikte) werknemer niet meer werkt. Veel werkgevers beëindigen de arbeidsovereenkomst niet omdat zij een transitievergoeding moeten betalen aan de werknemer, ook als de werknemer twee jaar ziek is geweest.
Niet afwachten ...
Goed werkgeverschap. Een werkgever liet het slapende dienstverband met Rens bestaan, om zo te voorkomen dat hij een transitievergoeding moest betalen. Rens zou niet lang meer leven en door zijn dood zou er geen transitievergoeding meer verschuldigd zijn. Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg vond daarom dat de werkgever op grond van ‘goed werkgeverschap’ verplicht was om het slapend dienstverband te beëindigen (KG 18/24) .
De compensatieregeling
Op 1 april 2020 treedt de compensatieregeling transitievergoeding langdurig zieken in werking. Een dienstverband slapend houden, is dus niet zinvol. De regeling compenseert de betaalde transitievergoeding als de transitievergoeding op of na 1 juli 2015 is betaald.
Wanneer? De werkgever heeft recht op de compensatie als er een transitievergoeding is betaald aan de werknemer die twee jaar ziek is geweest.
Let op. Als u de transitievergoeding in termijnen heeft betaald, dan kunt u een aanvraag voor compensatie pas na de laatste betaling indienen.
De grens. Er wordt niet meer aan compensatie betaald dan het bedrag van de transitievergoeding waar de werknemer recht op heeft op het moment dat de verplichting tot loondoorbetaling bij ziekte eindigt (normaal bij twee jaar ziekte). Als er door het UWV een loondoorbetalingsverplichting is opgelegd, telt deze periode wel mee voor de berekening van de transitievergoeding, maar niet voor de compensatie. Kortom: de transitievergoeding die de werknemer opbouwt na twee jaar ziekte, wordt niet gecompenseerd en moet de werkgever dus uit eigen zak betalen.
Minus kosten. Als u transitie- of inzetbaarheidskosten heeft verrekend met de transitievergoeding, worden die ook vergoed.
Wanneer aanvragen? Als de transitievergoeding na 1 april 2020 wordt betaald, moet de compensatie uiterlijk zes maanden na betaling van de volledige (transitie)vergoeding aangevraagd worden. Als de transitievergoeding tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 is betaald, moet de aanvraag uiterlijk 30 september 2020 worden ingediend.
Wat heeft het UWV nodig?
Zorg dat u alle documenten kunt overleggen om aan te tonen dat u het dienstverband heeft beëindigd, dat de werknemer twee jaar ziek was en dat u de transitievergoeding heeft betaald. Denk aan:
- de ontslagvergunning of de beëindigingsovereenkomst;
- documenten waaruit blijkt in welke periode de werknemer ziek was en dat hij bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog steeds ziek was);
- gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen;
- een betalingsbewijs van de transitievergoeding.