Patiënten moeten kunnen wisselen van huisarts
Voor een gesloten deur …
Onterecht geweigerd. Het komt regelmatig voor dat patiënten die een nieuwe huisarts zoeken onterecht worden geweigerd. Dat blijkt uit signalen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hierover ontvangt en uit een enquête onder huisartsen over dit onderwerp.
Dat moet beter. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Patiëntenfederatie Nederland gaan samen met de ACM de regels voor het wisselen van huisarts beter onder de aandacht van patiënten en huisartsen brengen. Patiënten moeten hun eigen huisarts kunnen kiezen.
Brochure
Gezamenlijke brochure. De LHV en de Patiëntenfederatie Nederland hebben over dit onderwerp eerder de brochure ‘Wisselen van huisarts’ gepubliceerd: een versie voor de huisarts en een versie voor de patiënten.
Download de patiënten- en huisartsenversie van de folder ‘Wisselen van huisarts’ van http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 12.01.04).
Niet zomaar weigeren. In de brochure staat dat huisartsen patiënten alleen in een beperkt aantal gevallen mogen weigeren. De praktijk blijkt echter een stuk weerbarstiger.
Geen onderlinge afspraken. De Mededingingswet verbiedt huisartsen om patiënten of werkgebieden onderling te verdelen. Zij mogen bijv. geen afspraken met elkaar maken over welke huisarts patiënten aanneemt uit welke postcodegebieden. Zij mogen ook niet met elkaar afspreken geen patiënten van elkaar over te nemen.
Duidelijk? In principe zijn de regels duidelijk en is er voldoende ruimte voor maatwerk. Toch blijkt uit signalen die de ACM ontvangt, dat er ongeoorloofde belemmeringen zijn bij het overstappen.
Wat mag u nu wel?
- Een patiënt aannemen zonder toestemming van de vorige huisarts.
- Een patiënt niet aannemen wegens een verschil van inzicht over de visie op zorg, bijv. over alternatieve geneeswijzen of ethische kwesties.
- Een patiënt niet aannemen omdat deze meer dan 15 min. van de praktijk af woont. U heeft als huisarts immers een inspanningsverplichting om bij spoed binnen 15 min. bij hem te zijn.
- Een patiënt niet aannemen omdat de praktijk vol zit. U mag als huisarts echter wel beslissen of u wilt afwijken van de normpraktijk van 2095 patiënten, meer of minder is mogelijk, afhankelijk van uw inschatting. Dit betekent dat u als huisarts zelf kunt beslissen of uw praktijk vol zit of niet. Tip. Het geniet uiteraard de voorkeur om er samen met de nieuwe patiënt uit te komen.
En wat mag niet?
- Met andere huisartsen(praktijken) afspreken hoe patiënten in het dorp of de stad verdeeld moeten worden.
- Met andere huisartsen(praktijken) afspreken geen patiënten van elkaar over te nemen.
- Een patiënt niet aannemen omdat deze afkomstig is van een praktijk waarvoor wordt waargenomen.
- Een patiënt niet aannemen omdat deze van een nabijgelegen praktijk komt.