DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 20.03.2019

Pak van de zaak, hoe nu fiscaal op maat?

Als leidinggevende en dga moet u er altijd representatief uitzien op het werk. Bijvoorbeeld goed gekleed in een zakelijk kostuum. Dat is niet goedkoop. Het zou leuk zijn als de Belastingdienst daaraan bijdroeg. Hoe zit dat nu fiscaal?

Loon

Hoofdregel. Alles wat uw bedrijf aan het personeel (waaronder u als dga) verstrekt, is loon. Dat is de hoofdregel. Er is echter geen regel zonder uitzondering in de belastingwetten.

Werkkleding. Het zou toch eigenlijk te gek zijn als uw medewerker loonbelasting en premies zou moeten betalen over werkkleding, zoals bijvoorbeeld een overall en kaplaarzen die hij alleen op de werkplek gebruikt. Daarover zult u niet snel verschil van mening met de Belastingdienst hebben. Uw persoonlijke ‘bedrijfskleding’ is echter een nette combinatie of een kostuum. Kunt u dat onbelast verstrekken, oftewel: kunt u de kosten van uw pak aftrekken van de winst zonder dat u er zelf voor belast wordt?

Wat is ‘werkkleding’?

Onbelast verstrekken. Werkkleding mag u onbelast verstrekken aan uw personeel. Werkkleding is kleding:

  • die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is om bij de dienstbetrekking te dragen; of
  • die is voorzien van een of meer duidelijk zichtbare bedrijfslogo’s met een gezamenlijke oppervlakte van ten minste 70 cm² (per kledingstuk).

Voorbeelden. Voor een overall zal dit niet zoveel problemen opleveren. Een spijkerbroek zonder logo kan echter niet onbelast worden verstrekt. Die kan men immers ook in de vrije tijd gebruiken.

En uw driedelige pak? Betekent dit nu dat alle kleding die niet aan de definitie van werkkleding voldoet, zoals uw keurige gestreepte Hugo Boss-kostuum, wordt belast met loonbelasting? Niet altijd! Leest u maar eens verder.

Kleding blijft op het werk

Niet mee naar huis. Als de kleding op het werk (op de zaak) blijft en dus niet door de werknemer (of uzelf) mee naar huis wordt genomen, wordt er ook geen loonbelasting geheven. Dat gaat volgens de letterlijke tekst van de wet zelfs zover dat dit geldt voor alle kleding, dus ook bijvoorbeeld voor een kostuum: als u zich maar omkleedt op kantoor en u er bijvoorbeeld niet mee naar de bruiloft van uw zus gaat.

Hoe voldoet u aan de bewijslast? U moet wel kunnen bewijzen dat de kleding op de zaak, zeg maar op kantoor, blijft. Neem geen risico!

  • Laat de kleding op kantoor liggen.
  • Laat uit nota’s van de plaatselijke stomerij (ook aftrekbaar!) blijken dat de kleren op kantoor worden opgehaald en weer bezorgd.
  • Maak ook aannemelijk dat u de moeite neemt u op kantoor om te kleden: komt u wel eens op de motor of de fiets naar kantoor, dan ligt het voor de hand dat u zich op het werk omkleedt.
  • Zorg dat de rekening van de modewinkel op naam van de zaak staat.

Hoe zit het met de btw?

De aftrek van btw op gewone kleding zal op verzet van de Belastingdienst stuiten. De btw-aftrek geldt wel als u de kleding helemaal niet privé gebruikt en op het werk laat hangen.

Verstrekking van werkkleding aan werknemers kan onbelast. Als dga bent u ook werknemer en kan uw BV de kosten van uw pak aftrekken zonder dat u ervoor wordt belast, mits u het pak op kantoor laat. Laat uit nota’s van de stomerij (ook aftrekbaar!) blijken dat het pak op kantoor wordt opgehaald en bezorgd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01