Kruislings schenken ongewenst en in strijd met wet
Advertentie In Arts & Auto stond een advertentie waarin vermogenden op zoek zijn naar andere ouders om twee keer (kruislings) belastingvrij een ton (€ 102.010) te kunnen schenken voor de eigen woning. De reden voor het doen van kruislingse schenkingen is dat een ouder een schenking wil doen aan zijn eigen kind, maar dat kind voor die schenking geen beroep meer kan doen op de verhoogde vrijstelling schenkbelasting voor de eigen woning, omdat het kind daar al eerder een beroep op heeft gedaan wegens een schenking van de ouder(s). Via de omweg van kruislings schenken wil men bereiken dat het kind toch een beroep kan doen op die vrijstelling, stellende dat de schenking afkomstig is van een ander. Over deze ‘fiscale truc’ zijn Kamervragen gesteld, die de staatssecretaris beantwoordde.
Kamervragen De staatssecretaris zegt dat het beroep op de vrijstelling niet gehonoreerd zal worden. De Belastingdienst zal bij constatering van kruislingse schenkingen de schenkingen beschouwen als schenkingen van de ouder(s) aan het eigen kind met als consequentie dat er schenkbelasting bij het kind wordt geheven, indien het kind reeds eerder een beroep heeft gedaan op een verhoogde vrijstelling schenkbelasting wegens een schenking van de ouder(s).
BZ-ADVIES
Juridisch is er volgens de staatssecretaris bij deze constructie sprake van een samenstel van rechtshandelingen. De ouder van het ene kind heeft een overeenkomst gesloten met de ouder van het andere kind. Door de overeenkomst verarmt de ouder en verrijkt het (eigen) kind. Het blijft dus een schenking van de ouder aan het eigen kind. In die verhouding kan niet meer dan eenmaal de vrijstelling worden toegepast.
Derdenbeding Ook - zo vervolgt de staatssecretaris - als er wordt verkregen door middel van een derdenbeding, is de verkrijging belast. De ene ouder heeft immers de verkrijging van de andere ouder bedongen ten behoeve van het eigen kind.
Nadere voorwaarden Tot slot merkt de staatssecretaris nog op dat in de Uitvoeringsregeling schenk- en erfbelasting nadere voorwaarden zijn gesteld voor de toepassing van de verhoogde vrijstelling voor een schenking ten behoeve van de eigen woning. Een van deze voorwaarden is dat de schenking onvoorwaardelijk wordt gedaan. Op het moment dat de ene ouder met de andere ouder overeenkomt dat hij diens kind een schenking doet onder voorwaarde dat deze ouder ook zijn kind een schenking doet, is naar het oordeel van de staatssecretaris deze niet onvoorwaardelijk en is de schenkingsvrijstelling ook om die reden niet van toepassing.