WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 28.03.2019

Doe nog meer met Google Docs

Gebruikt u Google Docs als handige tekstverwerker in de cloud? Met de volgende tips krikt u uw productiviteit nog verder op.

Tekst verplaatsen

Een paragraaf in Google Docs ( https://docs.google.com ) verplaatsen, kan uiteraard door die te knippen en te plakken, of te verslepen met de muis. Maar wist u dat u een alinea (waarin uw cursor zich bevindt) ook gemakkelijk kunt verplaatsen met de pijltjes op uw toetsenbord, terwijl u Alt-Shift (of Ctrl-Shift op een Mac) indrukt?

Opmaak kopiëren

Links bovenaan in de knoppenbalk ziet u een icoontje met een verfrol. Dat gebruikt u om de volledige opmaak van een stuk tekst te kopiëren naar een andere plaats in het document. Dat is erg handig om bv. lettergroottes, alineastijlen en regelafstanden in één keer over te nemen. Tip.  Door te dubbelklikken op de verfrol, blijft deze actief tot u hem opnieuw aanklikt: zo kunt u de opmaak naar meerdere plaatsen kopiëren.

Praten in plaats van typen

Google Docs heeft een ingebouwde dicteerfunctie die gesproken woorden (via de microfoon) omzet in tekst. U activeert die via Extra ; Spraakgestuurdtypen , ofwel via de toetsencombinatie Ctrl-Shift-S (of Cmd-Shift-S op een Mac). Het is zelfs mogelijk om via spraak o.a. leestekens toe te voegen en een nieuwe regel of alinea aan te maken. Meer info hierover vindt u op https://support.google.com/docs/answer/4492226 .

Vertalen

U kunt uw documenten in Google Docs ook rechtstreeks laten vertalen via Google Translate. Dat doet u via Extra ; Document vertalen . Het resultaat vindt u in een nieuw document.

Reacties toevoegen

Via Google Docs kunt u met anderen in realtime samen aan teksten werken. U nodigt hen uit via de Delen -knop. Wie een stuk tekst selecteert met de muis, ziet aan de rechterkant van het document een icoon met een plusteken verschijnen: daarmee kan een reactie toegevoegd worden. Tip.  In zo’n reactie kunt u via het @-symbool of plusteken de aandacht of een reactie van bepaalde mensen vragen.

Oudere versie opvragen

Met meer personen aan een document werken houdt ook risico’s in, omdat de laatste versie automatisch bewaard wordt. Gaat u niet akkoord met de wijzigingen, dan kunt u via Bestand ; Versiegeschiedenis de eerdere versie(s) opvragen. De rechterkolom toont details over wie wanneer aanpassingen deed. Gebruik eventueel de knop Deze versie herstellen bovenaan om een oudere variant van het document opnieuw te gebruiken.

Bewerkingen voorstellen

Het is ook mogelijk om in Google Docs wijzigingen voor te stellen zonder meteen de oorspronkelijke tekst te veranderen. Ze worden dan getoond in een andere kleur. Pas als de eigenaar ze goedkeurt, wordt het oorspronkelijke bestand aangepast. U activeert de Suggestiemodus via het Bewerkingsmodus -icoon rechts bovenaan.

Meer tips…

Die vindt u o.a. bij Fast Company ( https://bit.ly/2wvLCWu ) en HubSpot ( https://bit.ly/2AdZHvT ). Google verzamelt tips op Do More With Google ( http://bit.ly/2ETK8cR ) en in zijn G Suite Learning Center ( http://bit.ly/2VTndW0 ).

Gebruik het verfrolicoon om in één keer de volledige opmaak van een stuk tekst naar een andere plaats in Google Docs te kopiëren. Weet ook dat u teksten in Google Docs rechtstreeks kunt laten vertalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01