Belastingplichtige moet marginaal toetsen
Verantwoordelijkheid
Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde onlangs (ecli:nl:gharl:2019:735) dat de inspecteur terecht vergrijpboetes oplegde aan iemand die de aangiften van zijn adviseur onvoldoende controleerde. Natuurlijk kan van een belastingplichtige niet worden verwacht dat hij het werk van zijn adviseur overdoet. Toch blijft een klant deels verantwoordelijk voor zijn eigen aangifte, ook al heeft hij dat werk uitbesteed.
Inkomsten niet in aangifte
Een man is gehuwd en heeft drie zoons. Hij laat zijn aangiften inkomstenbelasting verzorgen door een administratiekantoor. Aan de zoons zijn persoonsgebonden budgetten (PGB’s) toegekend. Die PGB’s worden uitbetaald op de rekening van de man, die zorgverlener is. Maar deze inkomsten zijn niet opgenomen in zijn aangiften inkomstenbelasting 2010 tot en met 2013. De inspecteur legt hem daarom vergrijpboetes op. Het verwijt luidt dat hij tekortgeschoten is in de samenwerking met zijn adviseur. Hij gaf het administratiekantoor niet de benodigde informatie met betrekking tot de PGB’s. Ook oefende hij ten onrechte geen marginale controle uit op de juistheid van de ingevulde aangiftebiljetten.
Deskundige adviseur
De rechtbank had de boetes vernietigd. Het hof denkt daar anders over. Als iemand zich laat bijstaan door een adviseur die hij voor deskundig mag houden en aan wiens taakvervulling hij niet hoeft te twijfelen, is er geen aanleiding om te eisen dat de belastingplichtige zich ook zelf in de inhoudelijke aspecten van een fiscale regeling verdiept. Dit volgt uit jurisprudentie van de Hoge Raad. Tot zover volgt het hof nog de redenering van de rechtbank.
Samenwerking
Kortom: een belastingplichtige mag vertrouwen op zijn adviseur. Hij hoeft zich niet te verdiepen in de belastingregels als hij het werk heeft uitbesteed aan iemand met verstand van zaken. Voorwaarde is wel dat de belastingplichtige de nodige zorg heeft betracht bij het uitzoeken van die adviseur. Ook moet de belastingplichtige goed samenwerken, hij moet alle informatie verstrekken. Als er aan die voorwaarden is voldaan, kan de belastingplichtige niet worden verweten dat hij een verkeerde aangifte indiende. Hij hoeft zich niet zelf te verdiepen in de fiscale regels, ook niet als het om een relatief eenvoudige regeling gaat of om een regeling waarvan hij wel vaker gebruikmaakt.
Marginale toetsing
Maar de vraag is, moet de belastingplichtige zijn aangifte marginaal toetsen, ook al is deze door zijn adviseur opgesteld? De rechtbank vond van niet, ondanks het feit dat de man op de zitting verklaarde dat hij wist dat hij over de PGB-inkomsten belasting moest betalen. De inspecteur stelde dat de fout direct kenbaar zou zijn geweest als de man de aangifte wel had gecontroleerd. Het hof vond dat in hoger beroep ook. De jurisprudentie betekent niet dat van een belastingplichtige die zijn aangifte laat verzorgen door een adviseur geen enkele toetsing mag worden verwacht. Die PGB-inkomsten vormden voor de man zo’n groot deel van zijn inkomen, dat hem in een oogopslag duidelijk kon zijn dat de door hem verstrekte informatie niet juist in de aangiften was opgenomen. De aanslagen waren evident te laag. Dat had hem moeten opvallen. Het hof vindt de boetes terecht en vernietigt in zoverre de uitspraak van rechtbank.
BZ-ADVIES
Wijs klanten erop dat zij deels verantwoordelijk blijven voor hun eigen aangifte en dat zij die marginaal moeten toetsen. Ook al bent u een deskundige adviseur en bent u hoofdverantwoordelijke voor de aangifte, dan nog blijft de klant deels verantwoordelijk.