Wat vinden anderen van uw ontwerp?
Screenshot nemen
Allereerst moet u een screenshot maken. Weet u niet hoe dat moet, kijk dan op wikiHow ( https://goo.gl/Q9X6GP – voor Windows) of Take-a-screenshot.org ( https://goo.gl/QSdQP3 – voor o.a. Mac). Daarna kunt u die bewerken met een speciale tool. Wij testten er twee voor u uit. Bent u nog op zoek naar alternatieven, kijk dan in de verzameling van Hongkiat ( http://goo.gl/up73Ar ).
Awesome Screenshot
Met Awesome Screenshot ( http://www.awesomescreenshot.com ) kunt u een afbeelding (bv. een screenshot) uploaden en daar bepaalde elementen op aanduiden. Klik op Try our image annotation . U belandt dan in een nieuw venster waarnaar u het jpg- of png-bestand kunt slepen.
Bewerken. Bovenaan vindt u dan allerlei tools waarmee u op de afbeelding notities kunt aanbrengen, onderdelen kunt benadrukken (pijlen, kaders, ...) en bepaalde stukken kunt ‘blurren’ (via het druppel-icoon). Ook bijsnijden behoort tot de mogelijkheden. Na een druk op de Save -knop wordt het resultaat bewaard in uw persoonlijke ruimte. Daarvoor moet u zich wel nog even gratis registreren.
Delen. De bewerkte afbeelding kunt u daarna via het ‘share’-icoontje rechts bovenaan delen met de anderen. Dat gebeurt via een unieke url die u hun bv. via e-mail bezorgt. Desgewenst kunt u eerst nog commentaren toevoegen. De andere personen kunnen dat ook, maar daarvoor moeten ze zich eerst ook zelf registreren (dat is een mogelijke drempel). Tip. U kunt ook instellen dat zij geen opmerkingen kunnen plaatsen.
In uw browser. Overweeg ook om de Awesome Screenshot-extensie ( https://goo.gl/Kcnj7Z ) in Google Chrome te installeren. Daarmee kunt u gemakkelijk (een gedeelte van) een webpagina vastleggen en na toevoeging van commentaren delen met anderen.
Droplr
Ook nadat u zich voor Droplr ( http://www.droplr.com ) aangemeld heeft, kunt u een afbeelding naar de daartoe voorziene ruimte slepen. Wanneer u die daarna in de webtool opent, krijgt u via de Draw -knop annotatiemogelijkheden die vergelijkbaar zijn met die van Awesome Screenshot (behalve bijsnijden). Ook hier kunt u bepaalde gedeeltes verbergen via het blokjespictogram.
Delen. Na een druk op de Save -knop krijgt de bewerkte afbeelding een uniek webadres dat u kunt delen met uw collega’s. Zij kunnen daar aantekeningen op aanbrengen en ze bewaren. Tip. Dat lukte bij onze tests zelfs zonder dat zij zich daarvoor hoefden te registreren. U kunt deze optie niet uitschakelen, maar handig is wel dat een door iemand anders gewijzigde versie een nieuwe url krijgt.
Software. Droplr is ook beschikbaar als een desktoptool ( http://www.droplr.com/apps ) die u installeert op uw Windows-computer of Mac. Zodra dat gebeurd is, wordt die geïntegreerd in de taakbalk. Via het icoontje kunt u ook rechtstreeks screenshots maken. Er is ook een Chrome-extensie waarmee u gemakkelijk (stukken) van websites kunt ‘grabben’. Er is overigens een betaalde Droplr Pro-versie ($ 2,99/maand) met wat extra mogelijkheden.