Versoepeling loonbeslag uitgesteld
Uitgesteld. De nieuwe berekening beslagvrije voet en het Centraal Digitaal Beslagregister zijn uitgesteld. Wat betekent dit voor u als werkgever? Bij werknemers die schulden hebben, kan loonbeslag gelegd worden op het salaris. Dat betekent dat de werknemer niet naar huis gaat met het door hem verdiende nettoloon, maar met de zogenaamde beslagvrije voet. Dit is bedoeld als een bestaansminimum dat de werknemer nodig heeft om te kunnen leven en bedraagt minimaal 95% van de bijstandsnorm. De exacte hoogte van de beslagvrije voet kan per werknemer verschillen en is afhankelijk van zaken zoals grootte van het huishouden en het inkomen van de werknemer.
Te laag vastgesteld. In de praktijk blijkt de beslagvrije voet door gebrek aan informatie in driekwart van de gevallen te laag te worden vastgesteld, waardoor de werknemer regelmatig nog minder krijgt dan de beslagvrije voet en in de problemen komt. Om dit op te lossen is in 2017 de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet aangenomen.
Automatische gegevens verzamelen. Het plan was dat de overheid per 2019 beschikbare informatie omtrent inkomen en uitgaven digitaal zou koppelen, zodat de beslagvrije voet automatisch berekend kan worden, rekening houdend met zo correct mogelijke gegevens. Bovendien zouden overheidsorganisaties ook hun vorderingen laten opnemen in het al bestaande beslagregister. Op die manier zou sneller duidelijk zijn bij wie er al eerder beslag gelegd was. Het plan was 2018 te gebruiken om dit gereed te maken zodat per 2019 de nieuwe berekening kon worden toegepast. Dit is echter niet gelukt.
De voorgenomen vereenvoudiging kunt u teruglezen via http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 24.07.08).
Wat nu? Er verandert naar verwachting nog twee jaar niets. Heeft u een werknemer die met loonbeslag in aanraking komt en wilt u voorkomen dat deze werknemer te weinig netto overhoudt (en zichzelf daardoor dieper in de put werkt) zodat hij zijn aandacht ook beter bij zijn werk kan houden? Bied de werknemer dan hulp met vaststellen van de juiste beslagvrije voet. Tip. U kunt hiervoor gebruikmaken van de tool van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (te vinden op www.kbvg.nl ). Blijkt de beslagvrije voet aanvankelijk te laag te zijn vastgesteld, laat de werknemer dan een brief sturen waarin hij uitlegt waarom de beslagvrije voet hoger zou moeten zijn en verzoek met terugwerkende kracht om verhoging van de beslagvrije voet. Uiteraard mag u, als de werknemer dit wil, zorgen voor een dergelijke brief, maar hij zal hem zelf moeten ondertekenen.