ONTSLAG - 25.02.2019

Stelen ‘in dienstverband’ loont niet

Een werknemer kan in beginsel niet worden ontslagen om iets wat hij privé doet. Alleen als er een direct verband bestaat met het dienstverband, is een ontslag mogelijk. Hoe zit dat als de penningmeester van de personeelsvereniging steelt?

Diefstal of verduistering?

Wat maakt het uit? Veel bedrijven hebben wel eens te maken met diefstal of verduistering door personeel. Wat is het verschil?

  • Diefstal. Als een werknemer zonder toestemming spullen uit bijv. het magazijn meeneemt, maakt hij zich schuldig aan diefstal.
  • Verduistering. Als een werknemer spullen meeneemt die hij vanwege zijn werk al in zijn bezit heeft - zoals de winkelvoorraad of een computer - dan is er sprake van verduistering.

Misdrijf. In beide gevallen gaat het om misdrijven die kunnen leiden tot een gevangenisstraf van drie of vier jaar. Maar als verduistering plaatsvindt in een dienstbetrekking, is de straf hoger. Een werknemer die het vertrouwen van zijn werkgever beschaamt, wordt dus extra zwaar bestraft.

Is dat reden voor direct ontslag?

Ontslag op staande voet. Diefstal of verduistering kan een dringende reden voor ontslag op staande voet opleveren. Let op. Er moet dan wel sprake zijn van diefstal op het werk of van verduistering in dienstverband. Het gaat u als werkgever immers niet aan wat een werknemer in zijn vrije tijd doet. Maar soms is de scheidslijn dun.

Wat speelde er in de praktijk?

Personeelsvereniging. Annie, een 40-jarige kassamedewerkster van een supermarkt, was ook penningmeester van de personeelsvereniging (PV). Zij zat sinds 2015 ziek thuis. In 2017 ontdekte het nieuwe bestuur van de PV dat er ruim € 17.000 was verdwenen. Omdat Annie daarvoor geen geloofwaardige verklaring kon geven, werd ze op staande voet ontslagen wegens verduistering. Uiteindelijk moest Hof Den Bosch oordelen (ECLI:GHSHE:2018:4855).

Niets van waar! Annie bleef ontkennen dat ze geld had verduisterd. Maar zelfs als ze wel geld zou hebben weggenomen, vond ze dat ze onterecht was ontslagen. De vermeende verduistering had immers plaatsgevonden in haar rol van penningmeester, niet als werknemer. Er was dus sprake van verduistering in dienstverband.

Ontslag op staande voet terecht

PV en werkgever zijn verbonden. Het staat vast dat Annie geld van de PV heeft verduisterd. Hoewel de PV een andere rechtspersoon is dan de supermarkt, zijn beide wel direct met elkaar verbonden. De PV is uitsluitend bedoeld voor de werknemers van de supermarkt en wordt volledig door hen gefinancierd. Het lidmaatschap van de PV eindigt bij einde dienstverband. Bovendien is Annie alleen dankzij haar dienstverband penningmeester geworden. Door geld te verduisteren heeft zij ook het vertrouwen van haar werkgever beschaamd. Zij is daarom terecht ontslagen.

Ernstig verwijtbaar. Dat Annie acht jaar in dienst is geweest en gezien haar leeftijd en gezondheidsproblemen een slechte positie op de arbeidsmarkt heeft, doet daar volgens het hof niets aan af. Dat zij ten tijde van het ontslag ziek thuis zat, maakt de ontslagreden niet minder dringend, te meer omdat de verduistering is doorgegaan nadat zij ziek is geworden. Omdat zij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, heeft zij ook geen recht op een transitievergoeding.

Maakt een werknemer zich schuldig aan diefstal of verduistering, bepaal dan of hij dit deed in de dienstbetrekking. Alleen dan kunt u hem ontslaan. Volgens de rechter is de personeelsvereniging zodanig verbonden met de werkgever, dat er sprake is van een misdrijf in dienstbetrekking en ontslag mogelijk is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01