SCHENKBELASTING - 28.02.2019

Schenkvrijstelling eigen woning verruimd

Bij een schenking ten behoeve van een eigen woning geldt een ruime vrijstelling van schenkbelasting. Er gelden wel de nodige voorwaarden. Deze zijn onlangs versoepeld. Waar komt dit in de praktijk op neer en waar moet u op letten?

Minder betalen? Bij een schenking is de ontvanger in beginsel schenkbelasting verschuldigd. Die kan oplopen tot 40% (bij schenking tussen ouders en kinderen maximaal 20%). Het is dus niet verbazend dat mensen zo veel mogelijk gebruikmaken van vrijstellingen. Een belangrijke vrijstelling is die ten behoeve van een eigen woning. Die vrijstelling is onlangs verruimd, door een versoepeling van de voorwaarden. Wat betekent dit?

Vrijstelling eigen woning

De vrijstelling ten behoeve van een eigen woning komt erop neer dat over de schenking van een eigen woning of voor de aankoop van een eigen woning tot een bedrag van € 102.010 geen belasting hoeft te worden betaald. De vrijstelling geldt niet alleen bij schenking of aankoop van een woning, maar ook als een schenking wordt gebruikt voor een verbouwing van een eigen woning, de afkoop van een erfpacht en onder voorwaarden ook voor de aflossing van een hypotheek.

Leeftijd tussen 18 en 40 jaar? De ontvanger hoeft geen kind te zijn van degene die de schenking doet. Hij moet ‘tussen de 18 en 40 jaar oud zijn’. Dit betekent minstens 18 jaar en niet ouder dan 39 jaar. Tip. Goedgekeurd is nu dat ook de 40e verjaardag nog meetelt. Kennelijk waren er nog belastingplichtigen die tot dat moment wachtten met hun gift, maar dat levert nu dus geen probleem meer op.

Leeftijd partner? Een schenking aan partners wordt als één schenking aangemerkt. Het is daarbij voldoende als niet de ontvanger van de schenking, maar wel zijn of haar partner aan de eisen inzake de leeftijd voldoet. De 40e verjaardag van de partner telt vanwege de verruiming van de vrijstelling dus ook nog mee voor de vrijstelling.

Kwijtschelding schuld eigen woning

Strikt genomen voldoet het kwijtschelden van een schuld inzake de eigen woning niet aan de voorwaarden voor de vrijstelling, maar ook dit is nu onder de vrijstelling gebracht. Het geheel of gedeeltelijk kwijtschelden van zo’n schuld wordt voor de vrijstelling dus gelijkgesteld aan het aflossen van deze schuld. Tip. Dit geldt in beginsel ook als een woning wordt verkocht en de schuld geheel of gedeeltelijk wordt kwijtgescholden.

Te goedkoop verkocht. Ook wanneer een woning te goedkoop wordt verkocht, dus lager dan de prijs bij vrije verkoop, is er sprake van een schenking. Goedgekeurd is dat ook in deze situaties, indien voldaan wordt aan de voorwaarden, de vrijstelling van toepassing is.

Later terug te draaien?

Een schenking ten behoeve van de eigen woning kan worden gedaan onder de ontbindende voorwaarde dat de schenking wordt teruggedraaid als er niet aan de voorwaarden voor de vrijstelling wordt voldaan. Tip. Goedgekeurd is dat bij latere schenking door dezelfde schenker dan nogmaals een beroep op de vrijstelling kan worden gedaan.

Let op. Om misbruik tegen te gaan, geldt een aantal aanvullende voorwaarden. Zo moet het bedrag van de eerste schenking wel door de ontvanger aan de schenker zijn terugbetaald. En de goedkeuring heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2017.

Als u schenkt ten behoeve van een eigen woning, geldt een ruime vrijstelling. Houd hierbij de verruimde voorwaarden in de gaten, want het levert een voordeel op van maximaal 40% oftewel: € 40.804.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01