Personeel gooit met modder in groepsapp, tel eerst tot tien!
Klagen staat vrij ... Als een werknemer van mening is dat hij wordt onderbetaald en zijn werkgever wil hem geen loonsverhoging geven, doet hij er verstandig aan om een andere baan te zoeken. Het staat hem dan vrij om zich kritisch over zijn werkgever uit te laten. Maar als hij daarbij de intentie heeft om zijn werkgever schade te berokkenen, dan is er sprake van verwijtbaar handelen, een van de wettelijke ontslaggronden. Een voorbeeld speelde zich onlangs af bij de kantonrechter in Utrecht (ECLI:NL:RBMNL2018:5691) .
Ontevreden over het loon
Onderbetaald ... Hoofdpersoon was de 51-jarige Ria, leidinggevende bij een cateringbedrijf waar ze al bijna 30 jaar werkte. Sinds vorig jaar had zij de indruk dat ze vergeleken met haar collega’s zwaar werd onderbetaald. Hoewel ze haar werkgever hier diverse malen op had aangesproken, weigerde hij haar een loonsverhoging toe te kennen.
“Dan ga ik wel ...” Rita besloot te solliciteren en haalde twee collega’s over om zich als team bij de concurrent te presenteren. Nadat ze waren afgewezen, informeerde een van haar collega’s hun werkgever. Hij gaf hem inzage in de appjes die Ria met haar collega’s in een besloten WhatsAppgroep wisselde. De werkgever vond deze berichten dermate negatief en gezagsondermijnend dat hij de kantonrechter vroeg het dienstverband wegens verwijtbaar handelen te ontbinden.
Solliciteren staat vrij, maar ....
Sukkels. De kantonrechter stelt voorop dat Ria uiteraard elders mocht solliciteren. Ook mocht ze daar haar collega’s bij betrekken. Dit deed ze echter niet alleen om haar kansen te vergroten, maar ook om haar werkgever schade te berokkenen. Blijkbaar was ze zo teleurgesteld dat zij hem een lesje wilde leren. In de appjes zet ze het bedrijf neer als een poppenkast en de managers als sukkels en slappelingen zonder visie. En als de werkgever zijn beste mensen naar de concurrent zag vertrekken, zou hij er ongetwijfeld spijt van krijgen dat hij haar geen loonsverhoging had gegeven.
Gelijk krijgen en toch betalen ...
Bedrijfscultuur. Als verweer voerde Ria aan dat die appjes cynisch waren bedoeld en in lijn met de bedrijfscultuur. Ook de managers stuurden vaak cynische berichten. Zelfs als dit waar is, dan nog vindt de rechter dat dit geen vrijbrief is om die cultuur kracht bij te zetten. Als leidinggevende had Ria juist het goede voorbeeld moeten geven. Met haar appjes heeft zij de grens van het toelaatbare overschreden en dus verwijtbaar gehandeld.
Integriteit. Bovendien heeft Ria tijdens de sollicitatieprocedure vertrouwelijke (klant)informatie en bedrijfsfoto’s gebruikt. Daarmee heeft ze niet alleen het eigendomsrecht van haar werkgever geschonden, maar ook in strijd met de beginselen van vertrouwen en integriteit gehandeld die van een werknemer mogen worden verlangd.
Transitievergoeding. Hoewel de rechter het ontbindingsverzoek toewijst, behoudt Ria aanspraak op een transitievergoeding van bijna € 75.000. Zij heeft namelijk niet ernstig verwijtbaar gehandeld. Want ook al wilde zij haar werkgever schade berokkenen, uiteindelijk heeft hij geen schade geleden. Bovendien was de WhatsAppgroep besloten.