BEVEILIGING - PRIVACY - 28.02.2019

Op welke manieren wordt u gevolgd door Google?

Google is bijna overal op internet, zodat het moeilijk is om eraan te ontsnappen. We bekijken een aantal manieren waarop u gevolgd wordt en wat u ertegen kunt doen.

Uw zoekvragen

Wat Google vooral bijhoudt, zijn de zoekvragen die u stelt aan de Google-zoekmotor. Die onthullen het meest wat u interesseert en zijn dus een uitstekende informatiebron om u gerichte advertenties te tonen. Tip.  Google heeft het nu veel eenvoudiger gemaakt om die zoekgeschiedenis te beheren. Als u een Google-zoekopdracht gedaan heeft in uw browser, klikt u op Instellingen bovenaan de resultaten. In het pop-upmenu kiest u de optie Je gegevens op Google Zoeken . U ziet dan een overzicht waarin u uw zoekactiviteit van het afgelopen uur of al uw zoekactiviteiten kunt wissen.

Als u zoekt in de Chrome-browser op uw smartphone, dan klikt u op de resultatenpagina linksboven op het hamburgermenu (drie verticale streepjes) en kiest u dezelfde optie Je gegevens op Google Zoeken . U krijgt dan hetzelfde overzicht van uw recente zoekactiviteiten.

Let op!  Nadat u zo uw zoekactiviteiten verwijderd heeft, zal Google opnieuw uw zoekopdrachten beginnen bij te houden. Wilt u dat definitief tegenhouden, klik dan op diezelfde overzichtspagina de optie Web- en app-activiteit aan. U wordt dan naar een andere webpagina gebracht waar u die Web- en app-activiteit kunt uitschakelen.

Uw verplaatsingen

Google volgt u ook wanneer u Google Maps gebruikt, zeker op uw smartphone. Google houdt bij welke plaatsen u opgezocht heeft en waar u zich op dat ogenblik bevond. Als u dat niet wilt, kunt u in de Google Maps-app van de linkerkant naar binnen vegen en in het menu naar Instellingen ; Persoonlijke content gaan. Daar kunt u (een periode uit) de locatiegeschiedenis wissen. U kunt ook het bijhouden van de locatiegeschiedenis volledig uitschakelen.

Een andere mogelijkheid is op uw computer naar het dashboard Activiteitsopties ( https://myaccount.google.com/activitycontrols ) van uw Google-account gaan en daar de Locatiegeschiedenis uitschakelen.

Let op!  Uw Android-smartphone houdt eigenlijk continu uw verplaatsingen bij. Als u dat niet wilt, moet u zowel Locatiegeschiedenis als Web- en app-activiteit uitschakelen.

Nog andere manieren

Verder houdt Google op Android-smartphones bij hoe u uw toestel gebruikt: welke contacten en afspraken u heeft, welke apps u gebruikt, wat het batterijniveau is, ... U kunt dit tegenhouden door op het dashboard Activiteitsopties de optie Apparaatgegevens uit te schakelen.

Schakel daar ook YouTube-zoekgeschiedenis en YouTube-kijkgeschiedenis uit als u niet wilt dat Google bijhoudt welke video’s u op YouTube zoekt en bekijkt. Schakel ook Spraak- en audioactiviteit uit als u niet wilt dat Google uw gesproken opdrachten via Google Assistent bijhoudt.

Gepersonaliseerde advertenties

Onderaan Activiteitsopties kunt u ook instellen welke Advertenties Google u mag aanbieden. U kunt daar instellen of u al dan niet gepersonaliseerde advertenties wenst te zien. Kijk in het overzicht dat Google geeft wel goed na of de juiste voorkeuren gebruikt worden, anders krijgt u mogelijk veel irrelevante reclame te zien.

Stoort het u dat Google uw online gedrag analyseert voor gerichte advertenties? Perk dat dan in door tegen te houden dat Google uw zoekactiviteiten, uw locaties op Google Maps en uw kijkgedrag op YouTube bijhoudt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01