MKB-verzuim-ontzorg-verzekering
Een (te) zware klus. Als werkgever moet u het loon van een zieke werknemer 104 weken doorbetalen. Voor de meeste werkgevers, en zeker voor kleine werkgevers, is dat financieel zwaar. Daarnaast moet u als werkgever de zieke werknemers ook re-integreren, waardoor het nog veel zwaarder is. En of dat nog niet genoeg is, toetst het UWV of er voldoende stappen zijn gezet tijdens de re-integratie. En zo niet, dan kan de loondoorbetaling met 52 weken verlengd worden.
MKB-verzuim-ontzorg-verzekering. De minister heeft nu met het verbond van verzekeraars een aantal afspraken gemaakt. Er komt een MKB-verzuim-ontzorg-verzekering per 1 januari 2020. Deze verzuimverzekering vergoedt de financiële schade van de loondoorbetaling bij ziekte en helpt bij de re-integratieverplichtingen. Daarmee worden ook de re-integratiestappen vergoed en wordt de werkgever daarin begeleid. Het is de bedoeling dat er in deze verzekering een poortwachtersgarantie zal gelden, zodat werkgevers niet geconfronteerd worden met een loonsanctie bij de beoordeling van de WIA-aanvraag door het UWV.
Oordeel bedrijfsarts wordt leidend. Per 1 januari 2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts bij de toets op re-integratie-inspanningen leidend. Bij een WIA-aanvraag kan de medische beoordeling van de verzekeringsarts van het UWV namelijk behoorlijk afwijken van de mening van de bedrijfsarts. Als werkgever heeft u hierop nauwelijks invloed, maar kunt u hiervoor wel een kostbare loonsanctie krijgen. Het uitgangspunt is dat op basis van het advies van de bedrijfsarts de werkgever en werknemer het re-integratietraject inrichten. Het medisch advies van de bedrijfsarts en het medisch oordeel van verzekeringsarts is gebaseerd op gelijke uitgangspunten.
Duidelijkheid van het UWV. Verder moet het voor werkgevers helderder worden waar het UWV hen op beoordeelt bij de re-integratie van zieke werknemers. Werkgevers moeten bovendien meer grip krijgen op de re-integratie buiten het eigen bedrijf, het zogenaamde tweede spoor.