BELASTINGZAKEN - 21.02.2019

Minnelijk taxeren met de Belastingdienst, hoe werkt dat goed?

Vanuit fiscale invalshoek bekeken, is de vraag wat de waarde van een zaak is belangrijk, bijvoorbeeld de waarde van een bedrijfspand, grond, enz. Wanneer is gezamenlijk (minnelijk) taxeren met de Belastingdienst raadzaam? Wat moet u dan regelen en bewaken?

Waarde in het economisch verkeer

De belangrijkste waarde is fiscaal bezien zonder twijfel de waarde in het economisch verkeer. Dat is populair gezegd gewoon ‘wat de gek ervoor geeft’. Dan kan het zo zijn dat het standpunt van de fiscus en dat van u wel heel erg ver uit elkaar liggen. Een procedure ligt dan op de loer. Fiscalisten weten echter dat over de waarde van een zaak (onroerend goed, BV-aandelen, schepen) men niet snel wil procederen, want dat kan heel vreemde (ongewenste) uitkomsten opleveren. Waarderen is natuurlijk ook een vak en dat is een ander vak dan dat van rechter. Minnelijk taxeren is dus vaak een slimme oplossing om vooraf zekerheid te krijgen.

Hoe gaat minnelijk taxeren goed?

U kunt bij de Belastingdienst een minnelijke (gezamenlijke) taxatie aanvragen. Bij een minnelijke taxatie schatten een taxateur die u zelf aanwijst en een taxateur van de Belastingdienst samen de waarde van een onroerende zaak.

De waarde wordt dan officieel vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. De fiscus is voorzichtig met minnelijke taxaties en werkt er slechts in bepaalde gevallen aan mee. U kunt een gezamenlijke taxatie met de Belastingdienst aanvragen als:

  • de taxateur die namens u optreedt, zich houdt aan de gedrags- en beroepsregels en de vereisten die de AFM stelt aan een taxatierapport. Het heeft voor de fiscus de voorkeur dat deze taxateur is ingeschreven in het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs);
  • er een overdracht of overgang van een onroerende zaak plaatsvindt tussen u en een gelieerde partij;
  • er een overdracht of overgang van een onroerende zaak heeft plaatsgevonden tussen u en een gelieerde partij;
  • er een verschil van inzicht is of kan ontstaan tussen u en de Belastingdienst over de waarde van een onroerende zaak;
  • de gezamenlijke taxatie namens alle belanghebbenden wordt gedaan.

Nieuwste aanvraagformulier. Gebruik het nieuwste aanvraagformulier. Zorg dat dit ondertekend is en stuur dit digitaal naar gezamenlijketaxatie@belastingdienst.nl.

Per post versturen kan ook, stuur het formulier dan naar: Belastingdienst Administratie GT, Postbus 4486, 6401 CZ Heerlen.

Download het nieuwste ‘Aanvraagformulier taxatie onroerende zaak’ van http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (FM 02.10.08).

Wanneer niet? Bij een (voorgenomen) verkoop aan een derde kan er geen minnelijke taxatie aangevraagd worden. Dan moet u uitgaan van de daadwerkelijk betaalde prijs. Minnelijk taxeren is niet mogelijk als er al een vaste waarde geldt, bijvoorbeeld bij de verplicht te gebruiken WOZ-waarde voor een woning bij de erf- of schenkbelasting.

Ons advies
Minnelijke taxatie is een goede optie bij een (voorgenomen) verkoop van een onroerende zaak aan een met u gelieerde partij (familie of eigen BV). Ook kan gezamenlijk taxeren nuttig zijn als er een verschil van inzicht is of kan ontstaan met de Belastingdienst over de waarde van een onroerende zaak. Zijn er meerdere belanghebbenden, bewaak dan dat het verzoek tot de gezamenlijke taxatie namens alle belanghebbenden wordt gedaan. Het is bij een minnelijke taxatie belangrijk dat er open kaart met de fiscus wordt gespeeld. Wordt er informatie achtergehouden, dan kan men zich niet op de uitkomst van de taxatie beroepen. Natuurlijk realiseert u zich dat u gebonden bent aan het waarderingsresultaat van een minnelijke taxatie, ook als de waardering tegenvalt.

Om vooraf zekerheid en duidelijkheid over de waarde van een onroerende zaak te krijgen is een minnelijke taxatie met de Belastingdienst een interessante optie. De uitkomst van die gezamenlijke waardering staat definitief vast. Dus ook als het resultaat van de waardering tegenvalt, is men hier over en weer aan gebonden en kan men er niet meer op terugkomen!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01