FIOD controleert op illegale (internet)handel
Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst. Bij een recente controle heeft de FIOD (Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst) een aantal verdachten aangehouden die zich bezighielden met de handel op internet. Dit in (updates voor) navigatiesoftware voor diverse automerken. Ze maken gebruik van verschillende accounts en adverteren met gekopieerde en nieuwe software. Ze maken zich met hun internethandel schuldig aan het strafbare feit van inbreuk op het merken- en auteursrecht van autofabrikanten.
Op opzettelijke overtreding van het merkenrecht staat (artikel 337 Wetboek van strafrecht) een gevangenisstraf van maximaal vier jaar of een forse geldboete.
Witwassen. Plus dat men verdacht wordt van het witwassen van het geld dat met de illegale handel verdiend is.
Het FIOD-onderzoek werd opgestart nadat er aangifte was gedaan door een autofabrikant.
In twee woningen was een ruimte volledig ingericht met apparatuur om dvd’s en geheugenkaartjes voor navigatiesoftware te kopiëren. Alle apparatuur is in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op € 19.000 aan contant geld, een bankrekening, twee auto’s en een vakantiewoning.
De verdachten adverteerden veelvuldig op een bekend internetplatform. De meer dan 100 accounts en enkele tienduizenden advertenties van verdachten zijn op bevel van de officier van justitie offline gehaald.
Gebruik van geldezels. Er bestaat de verdenking dat men in deze zaak gebruikmaakte van ‘geldezels’. Een geldezel is een persoon die zijn bankpas, pincode en/of inlogcode voor internetbankieren uitleent. Via deze werkwijze kunnen criminelen de bankrekening gebruiken om gestolen of met fraude verkregen geld weg te sluizen.
Zwarte lijst. Geldezels worden gestrikt op bijv. het schoolplein, via een kennis of via sociale media. Het fungeren als geldezel is natuurlijk strafbaar. Bovendien komt men als geldezel bij de banken op een zwarte lijst indien de bankrekening is gebruikt als doorsluisrekening. Daarmee wordt het openen van een (nieuwe) bankrekening onmogelijk of heel moeilijk, evenals bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek.
Merkenfraude. Merken zijn wettelijk beschermd in Nederland. Er bestaat een verbod om merkartikelen na te maken en het is verboden om te handelen in valse merkartikelen.