Bestelbus enkel geschikt voor goederenvervoer?
Wat speelt er? De bekende bijtelling voor de auto van de zaak geldt in beginsel ook gewoon voor bestelauto’s. Er bestaan voor bestelauto’s echter wel meer uitzonderingen op de regel. Zo geldt er geen bijtelling als de bestelauto nagenoeg uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen. Wanneer is dit het geval? En kan hiervan ook sprake zijn als er een tweede stoel in de cabine aanwezig is? En wat bij een bestelbus?
Slechts één stoel
Een bestelauto (of -bus) voldoet in ieder geval aan de voorwaarden als er slechts één stoel (voor de bestuurder) in de cabine aanwezig is en de bevestiging van een tweede onmogelijk is gemaakt. De bijtelling blijft dan achterwege. Tip. Ook als er meerdere stoelen in de cabine aanwezig zijn, kan de bestelauto nog steeds nagenoeg uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen. Let op. De bewijslast wordt dan wel een stuk lastiger, zo blijkt uit verschillende rechterlijke uitspraken.
Klusauto? Zo geldt de bijtelling ook niet voor de meeste klusauto’s waar veel garages over beschikken. Die bestelauto’s hebben meestal wel twee zitplaatsen, maar zijn normaal gesproken niet te gebruiken voor privéritten vanwege de met olie besmeurde bekleding en stank.
Bijrijder vanwege goederenvervoer?
Een bestelauto met twee zitplaatsen is meestal ook noodzakelijk vanwege goederenvervoer. Vooral wanneer voor dit vervoer en voor het in- en uitladen van de goederen, twee personen noodzakelijk zijn. In dat geval kan de bestelauto nagenoeg uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Van belang is of de bijrijder naast het meerijden vanwege de te vervoeren goederen, ook nog andere werkzaamheden uitvoert en in welke mate.
Mankracht. Dat voor het vervoer, laden en lossen van lantaarnpalen minstens twee personen nodig zijn, lijkt logisch. Toch gold de bijtelling ook voor een bestelbus die hiervoor werd gebruikt, Hof Amsterdam (ECLI:NL:GHAMS:2014:4217) . Voor de rechter bleek namelijk dat de bijrijder, naast helpen met het in- en uitladen van de lantaarnpalen, ook ander werk verrichte zoals het graven van gaten en plaatsen van de lantaarnpalen. Het meerijden hing daarom onvoldoende samen met het vervoer van de goederen en dus bleef de bijtelling overeind.
Waakzaam blijven in uw situatie
Oppassen! De uitspraak is een schoolvoorbeeld van ‘spijkers op laag water zoeken’, want zonneklaar is dat voor het plaatsen van lantaarnpalen nu eenmaal meerdere mensen nodig zijn. Het is ook volstrekt onlogisch om de tweede werknemer achter de bestelbus aan te laten rijden, maar dat vindt dit hof kennelijk niet van belang. Bovendien zijn er ook uitspraken waarbij minder rigide wordt gedacht en er bij een bestelbus met stellages voor vervoer van planten geen bijtelling wordt aangenomen, hoewel ook deze bus twee zitplaatsen had, Hof ‘s-Hertogenbosch (ECLI:NL:GHSHE:2006:AZ8214) . Dat de fiscus liever de eerste uitspraak als leidend betitelt, zal geen verbazing wekken. Wilt u geen risico lopen, houd dan bij twijfel een rittenadministratie bij en zorg dat u niet boven de 500 privékilometers uitkomt.
De rekentool ‘E-kilometerregistratie’ kunt u vinden op http://tipsenadvies.nl/download (TA 25.13.02).