TUCHTRECHT - 07.02.2019

Aanpassingen van tuchtmaatregelen in 2019

Wat is het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg in verband met de verbeteringen die worden doorgevoerd in het tuchtrecht en verbeteringen ten aanzien van het functioneren van de wet?

Wetsvoorstel. De voorgestelde wijzigingen volgen grotendeels uit de tweede evaluatie van de Wet BIG uit 2013. Tuchtmaatregelen als berispingen en geldboetes worden niet meer automatisch gepubliceerd in (regionale) kranten. En als de maatregelen wél gepubliceerd worden, wordt er meer informatie over de betekenis vermeld. Wat verandert er (onder andere) nog meer als dit voorstel wordt aangenomen?

  • Griffiegeld bij indienen tuchtzaak. Patiënten/klagers die een tuchtzaak indienen tegen een zorgaanbieder moeten € 50 gaan betalen om de zaak te kunnen laten behandelen.
  • Privéleven. Gedragingen uit het privéleven tellen mee bij de beoordeling van tuchtzaken. Maatstaf is daarbij wat betamelijk is in relatie tot de uitoefening van het beroep. Een hulpverlener die zijn partner vermoordt, zorgverleners die met kinderen werken en kinderporno bezitten, geweldsdelicten plegen of privé handelen in medicijnen, al deze zaken tellen mee. Tip. Verkeersboetes en te hard rijden hebben volgens het wetsvoorstel geen relatie met het beroep. Die tellen dus niet mee bij de beoordeling van tuchtzaken.

Beroepsverbod

LOB. In de Wet BIG zal worden opgenomen dat de inspecteur aan een beroepsbeoefenaar een last tot onmiddellijke onthouding van de beroepsactiviteiten (LOB) kan opleggen. Het moet dan gaan om gedragingen die hebben geleid tot (een aanmerkelijke kans op) ernstige benadeling van de gezondheid van cliënten/derden. Of om gedragingen die blijk geven van een persoonlijkheid die zich niet met het beroep verdraagt.

Bij twijfel. De LOB biedt de mogelijkheid de beroepsbeoefenaar te verbieden zijn beroepsactiviteiten uit te oefenen als er twijfel is over de vraag of het verantwoord is de beroepsbeoefenaar zonder nadere toetsing aan het werk te laten. Het beroepsverbod duurt totdat de tuchtrechter zijn oordeel over de klacht heeft gegeven.

Combi. Het beroepsverbod is een verzwaring van de doorhalingsmaatregel en kan alleen worden opgelegd in combinatie met een doorhaling. Van het opgelegde beroepsverbod wordt een aantekening gemaakt in het register. Die aantekening is (net als die van doorhaling) tien jaar lang zichtbaar. Aan de duur van de maatregel is geen grens gesteld, deze kan dus voor onbepaalde tijd gelden.

Zorgen KNMG. Er zijn wel zorgen, o.a. vanuit de KNMG, dat deze wijzigingen in het tuchtrecht ertoe leiden, dat het tuchtrecht steeds meer op het strafrecht gaat lijken. De LOB is volgens de minister echter bedoeld voor uitzonderlijke gevallen en is nodig om de kwaliteit van de beroepsuitoefening en om patiënten te beschermen.

Eenvoudige klachten

Voorzittersbeslissing. Eenvoudige klachten kunnen voortaan ook op eenvoudige wijze afgedaan worden door een voorzittersbeslissing. Die kan beslissen dat de klager kennelijk onbevoegd is, dat de klacht kennelijk niet-ontvankelijk is, de klacht kennelijk ongegrond of van onvoldoende gewicht is. Daardoor zullen alleen de juiste klachten bij de tuchtrechter binnenkomen. Wanneer de wijzigingen precies in 2019 worden ingevoerd, is nog niet bekend.

Het tuchtrecht in de Wet BIG zal dit jaar worden aangescherpt. Er wordt o.a. griffierecht van € 50 ingevoerd, het privéleven van beroepsbeoefenaars wordt meegenomen in de beoordeling van een klacht en het wordt mogelijk een beroepsverbod op te leggen in combinatie met een doorhaling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01