Reisbureauregeling, maar dit is toch geen reisje?
Reisbureauregeling, nooit van gehoord
De reisbureauregeling is een bijzondere regeling om de btw-afdracht te bepalen. De btw op de ingekochte reisonderdelen is niet aftrekbaar. Over de winst moet u 21% btw afdragen. Een voorbeeld.
U huurt een bus met chauffeur en gaat met een groep gasten uit uw café naar een Belgische bierbrouwerij. De btw op de huur is niet aftrekbaar, over de winst betaalt u 21% Nederlandse btw.
Belang horeca. Op veel onderdelen van reisdiensten geldt het lage btw-tarief (zoals hotelovernachting en personenvervoer), maar reisdiensten zijn met 21% btw over de winst belast. Het is in binnenlandse situaties dus vaak voordeliger als er geen sprake is van een reisdienst, waardoor het lage btw-tarief geldt. Ook mag de btw niet op de factuur worden vermeld, waardoor zakelijke afnemers geen btw-aftrek kunnen claimen. Let op. De regeling is van toepassing als u op eigen naam reisdiensten verricht die bij andere ondernemers worden ingekocht. Bemiddeling en diensten in eigen beheer uitgevoerd, vallen niet hieronder.
Wat is een ‘reisdienst’? De Europese rechter heeft al heel wat uitspraken gedaan over de reisbureauregeling. Wat daarin met name naar voren komt, is dat een reisdienst in ieder geval een element van personenvervoer of verblijf moet bevatten. Het maakt niet uit of de reisdienst wordt verkocht aan een andere reisorganisatie of aan een gezin dat op vakantie gaat. In een besluit van de staatssecretaris over de reisbureauregeling, 17.07.2014 (nr. BLKB 2014/645M) , staat dat een reisdienst altijd om meer dan één enkele dienst moet gaan. Bij een hotelovernachting moet dus ten minste informatie en advies worden gegeven.
Geen reisdienst. Het organiseren van activiteiten over verschillende dagen, zonder dat daar personenvervoer of verblijf bij inbegrepen is, is geen reisdienst.
Wel een reisdienst. Een wandelroute met hotelovernachting of een busreisje met een bezoek aan een kerstmarkt is wel een reisdienst.
Nieuwe ontwikkelingen
Rechtszaak. De rechtszaak die nu bij de Europese rechter over de reisbureauregeling loopt, gaat over een organisatie die vakantiehuisjes inhuurt en doorverhuurt. De verhuurder van het vakantiehuisje biedt soms extra’s aan, zoals een ontbijt of wasservice en eindschoonmaak, maar vaak ook niet. Recentelijk is er advies uitgebracht aan de Europese rechters over deze zaak. De adviseur geeft daarbij aan dat ook de enkele inhuur en doorverhuur van een vakantiewoning onder deze regeling valt.
Risico. Als het advies door de Europese rechters wordt overgenomen, loopt u het risico dat u het lage btw-tarief niet meer kunt toepassen op diensten zoals de inhuur en doorverhuur van een vakantiewoning of de inhuur van een bus met chauffeur waarvoor u plaatsbewijzen verkoopt.
Besluit. Dat betekent niet dat u ook over het verleden extra btw moet afdragen als deze rechtszaak ongunstig uitpakt. U kunt namelijk vertrouwen op het besluit van de staatssecretaris. Pas als (ook) dat besluit is aangepast, moet u misschien extra btw afdragen. Wij volgen dat op de voet.
De voorwaarden ‘Reisbureauregeling en enkele horecavoorbeelden’ vindt u op http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 22.14.06).