INKOMENSAFHANKELIJKE TOESLAGEN - 28.01.2019

Terug te betalen of nog te ontvangen toeslagen?

Zoals u weet, zijn de inkomensafhankelijke toeslagen een voorschot gebaseerd op een inkomen uit het verleden. Nu 2018 achter de rug is, kunt u weten of u te weinig of te veel toeslag ontvangen heeft. Hoe dan verder?

Waar gaat het over? Een inkomensafhankelijke toeslag (zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, en kindgebonden budget) hoeft u maar één keer aan te vragen. De Belastingdienst gaat er daarna van uit dat u recht houdt op de toeslagen en berekent de hoogte ervan op basis van de bij hen bekende gegevens. Die kunnen echter wijzigen.

Voor 2018

Voor de definitieve berekening van de toeslagen over 2018 gaat de Belastingdienst uit van het geregistreerde jaarinkomen 2018 van u en uw eventuele toeslagpartner (echtgenoot of geregistreerde partner). Voor u als ondernemer voor de inkomstenbelasting is dit het verzamelinkomen van 2018 dat bekend wordt nadat u of uw boekhouder de aangifte inkomstenbelasting 2018 heeft ingediend. Voor niet-ondernemers is dit het inkomen dat vermeld staat op de jaaropgave van hun werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds.

Let op. Heeft u een medebewoner die niet uw toeslagpartner is, zoals een kind, een ouder of iemand anders die deel uitmaakt van uw huishouden en tevens op hetzelfde adres is ingeschreven, dan telt die alleen mee voor de huurtoeslag.

Het verzamelinkomen. Het verzamelinkomen is het totaal van de volgende inkomens:

  • inkomen uit werk en woning;
  • inkomen uit aanmerkelijk belang;
  • belastbaar inkomen uit sparen en beleggen.

Wanneer meer of minder toeslag?

Wijziging in winst. Meer of minder winst betekent doorgaans ook minder of meer toeslag.

Aftrekposten. Ook wijzigende aftrekposten, zoals hypotheekrente en zorgkosten kunnen meer of minder toeslag opleveren.

Ondernemersaftrek. Ook het wel of niet recht hebben op ondernemersaftrek zoals de zelfstandigenaftrek heeft invloed op uw verzamelinkomen en dus ook op de hoogte van uw toeslagen.

Willekeurige afschrijvingen. Het toepassen van willekeurige afschrijvingen beïnvloedt uw winst en dus ook op de hoogte van uw toeslagen.

Oudedagsreserve. Een toevoeging aan de oudedagsreserve is eveneens van invloed op uw winst en dus ook op de hoogte van uw toeslagen.

Maar ook deze ... Wijzigende omstandigheden, zoals de verhuizing van een koop- naar een huurwoning, een huwelijk, inkomsten van uw partner of een echtscheiding zijn ook nog eens van invloed.

Vermogen. Voor alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, is het ook van belang dat u niet te veel vermogen heeft. De peildatum hiervoor is 1 januari van ieder jaar. Let op. Heeft u voor die datum bijv. uw huis verkocht of een erfenis gehad, dan kan het nodig zijn om uw toeslag te stoppen.

Te veel of te weinig ontvangen?

Heeft u in 2018 te veel of te weinig toeslagen ontvangen, dan kunt u wijzigingen doorgeven totdat u de definitieve berekening over dat jaar heeft ontvangen. Dit doet u online via ‘Mijn Toeslagen’.

Geen toeslag aangevraagd? U kunt nog zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget over 2018 aanvragen tot 1 september 2019. Die termijn wordt verlengd met een verkregen uitstel voor het doen van belastingaangifte.

Om te voorkomen dat u later moet terugbetalen of u te lang moet wachten op een nabetaling toeslag, is het belangrijk om met uw adviseur de genoemde invloeden (zoals winst, aftrekposten, vermogen) over 2018 door te nemen. Had u nog geen toeslag over 2018 aangevraagd, dan kan dat nog tot 1 september 2019.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01