Uw volgende stap
Stikstofgebruiksnormen 2019, wat nu?
Groenbemester. Als u dit jaar een groenbemester teelt op zand- en lössgrond mag u de stikstofgebruiksnorm maar voor 50% toepassen. Dit geldt niet als u de groenbemester zaait na de teelt van graan (m.u.v. maïs), koolzaad, zomerpeen, blauwmaanzaad, karwij of vlas.
Korting na graslandvernietiging. Als u grasland vernietigt op zand- en lössgrond in de periode van 1 juni t/m 31 augustus, dan wordt de stikstofgebruiksnorm van dat grasland met 50 kg/ha verlaagd. Teelt u direct na de vernietiging van grasland maïs op zand- en lössgrond, dan wordt de stikstofgebruiksnorm van de maïs met 65 kg/ha verlaagd.
Equivalente maatregelen. U mag, voor alle grondsoorten, een hogere stikstofgebruiksruimte hanteren als u in aanmerking komt voor ‘equivalente maatregelen’. U kunt hiervoor in aanmerking komen als u een bovengemiddelde gewasopbrengst heeft. Vanaf 2019 is deze extra stikstofgebruiksruimte voor alle gewassen verlaagd. Bij een aantal gewassen zijn de staffels samengevoegd en bij enkele gewassen is de laatste staffel vervallen. In de tabel vindt u de nieuwe normen voor extra stikstofruimte per gewassoort. Zo kunt u opzoeken bij welk gewas en bij welke opbrengst per ha u een extra stikstofnorm mag hanteren.
Download de tabel ‘Stikstofgebruiksnormen 2019’ van onze site: http://tipsenadvies-landbouw.nl/download (LB 21.08.01).
Graszaadstoppel ook groenbemester. Vanaf 2019 mag u graszaadstoppel als groenbemester beschouwen. U moet de graszaadstoppel dan wel in het najaar of vroeg in het nieuwe voorjaar vernietigen. Voor graszaadstoppel als groenbemester is er nu een stikstofgebruiksnorm: voor klei- en veengrond is dit 60 kg/ha en voor zand- en lössgrond 50 kg/ha.
Graszaad op klei. Als u ‘graszaad veldbeemd’ op kleigrond teelt, dan mag u er per 2019 rekening mee houden dat de stikstofgebruiksnorm is verhoogd van 110 kg/ha naar 130 kg/ha.
Fosfaatgebruiksnormen ongewijzigd. Alle fosfaatgebruiksnormen zijn voor 2019 ongewijzigd t.o.v. 2018.