Hoe (on)aantrekkelijk is zwarte omzet? ?
Niet zo’n gekke vraag hoor! Er verschijnen met regelmaat berichten in de media over zwart geld en zwarte omzet. Onlangs nog beantwoordde de minister van Financiën schriftelijke vragen hierover, waarin hij aangaf dat de overheid intensief controleert. Toch bleek uit een tv-programma en opnames met een verborgen camera, dat tal van ondernemers de wet op dit punt aan hun laars lappen. “Maar wat zijn dan de risico’s en is zwarte omzet dan nog wel zo aantrekkelijk?”, wilde een kijker van ons weten.
Witwassen van zwart geld
Geld dat buiten het zicht van de fiscus blijft, mag aantrekkelijk klinken, het witwassen ervan is niet zonder risico’s. Handelaren zijn bijvoorbeeld verplicht om contante transacties van meer dan € 10.000 te melden. Wie dat niet doet, is strafbaar en kan een boete verwachten.
Fiscale nadelen. Transacties buiten het zicht van de fiscus houden, heeft ook fiscale nadelen. Wie bijvoorbeeld zijn zakenpand zwart laat verbouwen, kan om te beginnen de btw niet verrekenen.
Kostenpost. Dat scheelt dus 21% op de eindprijs. Ook kan er geen investeringsaftrek worden geclaimd, wat maximaal nog eens 28% extra aftrek kan kosten. Een zwart uitgevoerde verbouwing kan natuurlijk ook niet ten laste van de winst worden gebracht.
Dit kost in 2019, rekening houdend met de MKB-winstvrijstelling, de ondernemer in de inkomstenbelasting maximaal nog eens 44,5% extra, de dga met een BV 39,25%. Per saldo is het dus nog maar de vraag of het zwarte circuit wel voordeliger is.
Sancties. Tegenover een eventueel financieel voordeel staat het risico van navorderingen, naheffingen en boetes. Zwart geld moet ergens vandaan komen, dus gaat de inspecteur ervan uit dat u omzet heeft verzwegen. Afhankelijk van de situatie levert dat in ieder geval navorderingen voor de winstbelasting en naheffingen voor de btw (en zelfs loonheffing) op en voor BV’s correcties ten aanzien van de privéopnames door de dga. Daarbij kan de inspecteur gebruikmaken van het omkeren van de bewijslast, aangezien uw administratie niet deugt. Een en ander betekent dat u moet aantonen dat de correcties van de inspecteur niet kloppen, iets wat zonder deugdelijke administratie niet meevalt. Bij het opleggen van navorderingen en naheffingen mag de inspecteur maximaal vijf jaar teruggaan, boetes opleggen en rente heffen. Niet echt verwonderlijk dat dit al snel in de papieren loopt.
Controlemiddelen. De inspecteur beschikt over tal van controlemiddelen. Belangrijk is natuurlijk uw administratie, maar daarnaast is in de horeca ook de waarneming ter plaatse een veel toegepast middel. Men verschijnt dan veelal onaangekondigd anoniem in uw horecazaak en kan zo bijvoorbeeld eenvoudig vaststellen hoeveel medewerkers er rondlopen, of alle omzet wel wordt aangeslagen, welke prijslijst u hanteert en of dit allemaal in overeenstemming is met hetgeen u aangeeft.
Toch goed om nog eens te benoemen
Snel onderschat. Bij grotere cashtransacties loopt u het risico dat er een melding volgt, bij zakelijke transacties mist u de fiscale voordelen en u loopt altijd het risico op naheffingen, navorderingen en boetes. Dus onaantrekkelijk dat gedoe!