Gebruik functie- en rolbeschrijvingen
Functiebeschrijving
Gouwe ouwe. De oude en vertrouwde functiebeschrijvingen zijn en blijven waardevol bij werving- en selectieprocedures en als bouwsteen voor loongebouwen. In zo’n beschrijving staan onder meer functienaam, doel, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de functie en de plaats in de organisatie beschreven. Op basis van zo’n beschrijving worden de functies gewaardeerd en dan ‘rolt’ er een loongebouw uit met salarisschalen die een minimum en maximum kennen.
Richtlijn voor functiebeschrijvingen. Richtlijnen voor de inhoud van een functiebeschrijving zijn terug te vinden in de Sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP).
Download de ‘NVP Sollicitatiecode’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 24.06.07).
Functiebeschrijving nog wel geschikt?
Achterhaald ... Als bedrijf wilt u de ontwikkeling van uw medewerker en de voortgang van zijn resultaten kunnen sturen en monitoren. Functiebeschrijvingen zijn daarvoor steeds minder geschikt.
Alles verandert ... De reden dat functiebeschrijvingen steeds minder een rol spelen bij het sturen en monitoren van medewerkers, is dat de werkzaamheden en de werkomgeving continu veranderen.
Generieke functieomschrijvingen. Steeds meer organisaties kennen inmiddels zgn. ‘generieke functiebeschrijvingen’. In zo’n functiebeschrijving zijn de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden niet meer ‘tot achter de komma’ beschreven. Dit geeft ruimte om medewerkers te ontwikkelen en breder inzetbaar te krijgen.
SNIFO’s? Voorkom met generieke functiebeschrijving ‘SNIFO’s’. De letters staan voor: Staat Niet In mijn Functie Omschrijving. Deze medewerkers verschuilen zich achter hun functiebeschrijving om zich maar niet te hoeven ontwikkelen.
Rolbeschrijving in opmars
Participeren in projecten. In organisaties die diensten aanbieden, is de zogenoemde ‘rolbeschrijving’ aan een opmars bezig. Daar werken medewerkers steeds minder vanuit taken en participeren zij in projecten waarin zij in verschillende rollen op hun sterke punten en talenten worden ingezet. Op basis van de strategie/plannen wordt bepaald welke kwaliteiten er nodig zijn voor het behalen van de (project)doelstellingen.
Projectteam met een plan. Vervolgens worden de medewerkers die met elkaar over die kwaliteiten beschikken om van het project een succes te maken, in een projectteam bij elkaar gezet. In een projectplan worden afspraken gemaakt wie wat en wanneer doet. In continue dialogen geven de medewerkers elkaar, de projectleider, de opdrachtgever, etc. feedback over prestaties en ontwikkeling. De idee is dat als medewerkers hun talenten/kwaliteiten inzetten en ontwikkelen, de doelstellingen (van de organisatie) ook bereikt worden.
Versterken elkaar. Functie- en rolbeschrijvingen sluiten elkaar niet uit en kunnen, zeker in dienstenorganisaties, elkaar versterken bij het sturen van de resultaten van medewerkers, hun inzet en hun ontwikkeling.