AANSPRAKELIJKHEID - 17.01.2019

Als de dakplaten om uw oren vliegen …

Als er schade ontstaat doordat een verhuurd bedrijfspand ‘gebrekkig’ is, bijvoorbeeld als er dakplaten afwaaien, rijst de vraag wie er moet opdraaien voor de schade. Bij bedrijfsmatig gebruik kan dit de huurder zijn, hoe ligt deze verhouding?

Wat zegt de wet hierover?

Eigenaar aansprakelijk. Volgens de wet is de eigenaar van een gebrekkige opstal aansprakelijk.

Voorbeeld 1. Victor is eigenaar van een loods en verhuurt deze loods aan Henri, die de loods gebruikt voor zijn auto-hobby. Er waaien platen van het dak die de auto van Dirk beschadigen. Victor is in dat geval aansprakelijk voor de schade.

Gebruiker aansprakelijk. Als de opstal echter gebruikt wordt in de uitoefening van een bedrijf, ligt de aansprakelijkheid bij de huurder.

Voorbeeld 2. Victor verhuurt een ander deel van de loods aan een dakdekkersbedrijf dat het dak van de loods o.a. gebruikt voor veiligheidsoefeningen met persoonlijke beschermingsmaterialen. Als de afgewaaide dakplaten de auto van Dolf beschadigen, is het dakdekkersbedrijf aansprakelijk voor de schade.

Tenzij … Dit gaat echter niet op in het geval dat het ontstaan van de schade niet met de uitoefening van het bedrijf in verband staat.

Voorbeeld 3. Victor verhuurt het laatste deel van de loods aan een klussenbedrijf dat de loods gebruikt voor de opslag van bouwmaterialen. Als de afgewaaide dakplaten de auto van Diana beschadigen, blijft Victor aansprakelijk voor de schade.

Risicoaansprakelijkheid

Ook zonder schuld. De aansprakelijkheid van eigenaar Victor is een zogeheten ‘risicoaansprakelijkheid’. Dat wil zeggen dat Victor aansprakelijk is, ook als hem geen enkele schuld treft aangaande de gebrekkigheid van de loods.

Bewijslast. De onfortuinlijke autobezitters uit ons voorbeeld hoeven zich dus niet te bekommeren over de bewijslast rondom de schade. Het feit dat Victor de eigenaar is van de loods is voldoende om hem aansprakelijk te stellen.

Regeling in het huurcontract

“Daar ga ik niet voor opdraaien.” Victor wil voorkomen dat hij aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele schade die wordt veroorzaakt door zijn loods als deze in gebruik is bij bedrijfsmatige huurders. Hij neemt daarom een clausule op in het huurcontract die onder meer bepaalt dat de huurders moeten zorgen dat het pand geen gebreken krijgt die schade aan derden zouden kunnen veroorzaken. Kort gezegd moeten de huurders het pand goed onderhouden en eventuele gebreken herstellen. Hoe werkt dat?

Werkt de clausule tegen derden?

Bekend met clausule? Dolf is op de hoogte van de clausule in het huurcontract, Diane is echter onwetend van de clausule in het huurcontract. De vraag is nu of dit gevolgen heeft voor de aansprakelijkheid jegens (het bezit van) personen die in de loods aanwezig zijn, zoals Dolf en Diana.

Niet tegen derden. Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2018:9670) bepaalt hierover dat de verplichting tot onderhoud en herstel zoals die in het huurcontract staat, geldt binnen het huurcontract. Het is een bepaling die niet kan worden ingeroepen tegen anderen zoals Dolf en Diana.

Bekendheid niet relevant. Het is daarbij helemaal niet van belang of Dolf en Diana op de hoogte zijn van deze clausule in het huurcontract.

De eigenaar van een gebrekkige opstal is aansprakelijk voor de schade die zijn loods aan derden veroorzaakt. Dit kan anders zijn als het pand wordt verhuurd voor bedrijfsmatig gebruik en de schade samenhangt met het gebruik van het pand.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01