RECHT - 20.12.2018

Wanneer gaat de garantie in?

U koopt een keukenapparaat voor uw woning met een fabrieksgarantie voor twee jaar. Een half jaar later neemt u het apparaat pas in gebruik en ruim twee jaar na de aankoop werkt het apparaat niet meer. Hoe zit het nu met de garantie?

Het systeem van de wet

Leverancier of fabrikant? Als u iets koopt in een winkel, groothandel of webshop, is de leverancier waar u het product koopt uw contractspartij. Het is in ieder geval niet de fabrikant van het product, en ook niet de zaak waar u door de leverancier naar doorverwezen bent om een keuze te maken. Tip. Twijfelt u over wie de leverancier is? Ga dan uit dat dat degene is aan wie u betaalt.

Deugdelijk. Volgens de wet moet de leverancier u een goed en deugdelijk product leveren dat een bepaalde tijd goed functioneert. Die tijd is niet voor elk product even lang, en is mede afhankelijk van het gebruik en de informatie van de verkoper en de fabrikant. Juridisch heet het dat een product moet voldoen aan het ‘conformiteitsbeginsel’ oftewel: dat het product moet voldoen aan de verwachtingen die een koper redelijkerwijs mag hebben.

Consument. De periode waarbinnen u mag verwachten dat een product zonder problemen gebruikt kan worden, hangt af van het soort product. Koopt u iets als consument, dan heeft u in ieder geval een wettelijke garantie van zes maanden waarbinnen uw verwachtingen van het product geen rol spelen. Mankeert er binnen zes maanden iets aan het product, dan is de leverancier verplicht op zijn kosten voor reparatie of vervanging door een nieuw product te zorgen. Dat is de wettelijke garantie.

Voor de zaak. Koopt u het product voor uw zaak, dan is er geen sprake van een wettelijke garantie, maar geldt wél het conformiteitsbeginsel. U zult dan zo nodig moeten bewijzen dat het product niet tegemoetkomt aan wat u had mogen verwachten en het hoeft ook niet altijd volledig kosteloos te zijn. Men gaat ervan uit dat u het product enige tijd wél normaal heeft kunnen gebruiken.

Fabrieksgarantie is een beperking

Een product zal dus moeten voldoen aan een normaal te verwachten gebruiksperiode zonder problemen. Bij de verkoop van merkproducten, zoals elektrische keukenapparatuur, krijgt u vaak ook een fabrieksgarantie waarbij de periode van de garantie wordt bepaald door de fabrikant. Mankeert er iets aan het product, dan wordt dat binnen de garantietermijn op kosten van de fabrikant gerepareerd of krijgt u een nieuw exemplaar van het product. U hoeft daarbij niets te bewijzen.

Wanneer gaat de fabrieksgarantie in?

Aankoop of gebruik? Wanneer de fabrieksgarantie ingaat, is afhankelijk van de voorwaarden van de fabrikant. Dat kan bijvoorbeeld zijn binnen 24 uur na aflevering van het product aan de eindgebruiker of op de dag van de aankoop. Voor u is het echter van belang dat de garantietermijn pas gaat lopen, wanneer u het product gaat gebruiken. Het kan immers voorkomen dat u een product koopt, lang voordat u het in gebruik neemt.

Hoe voorkomen? Neem in zo’n geval expliciet in de koopovereenkomst op dat de garantie bij aflevering zal plaatsvinden óf bij een eerste ingebruikname van het product. Met zo’n contractuele afspraak gaat de garantietermijn in feite later in. Tip. Verwijs bij discussies met de fabrikant naar uw leverancier en de bepaling op de aankoopnota. Uw leverancier moet dan met de fabrikant tot een oplossing komen, maar ú hebt alleen met uw leverancier te maken.

Gaat u een gekocht product pas later gebruiken, vraag dan bij de leverancier na wanneer de garantie ingaat. Laat zo nodig op de aankoopnota vermelden dat de garantie op een later tijdstip ingaat en zet daar een omschrijving bij. Laat garantieproblemen in de garantieperiode door uw leverancier oplossen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01