SD-kaarten optimaal gebruiken in uw camera
Formatteren i.p.v. verwijderen
Als uw SD-geheugenkaart vol is, komt u misschien in de verleiding om een paar foto’s te verwijderen (op uw camera zelf of via een computer). Hoewel u zo inderdaad ruimte op de kaart vrijmaakt, is het toch geen goed idee. Die bijkomende bewerkingen op uw SD-kaart verhogen immers de kans op beschadiging, en hoe vaker u de kaart gebruikt, hoe eerder die verslijt.
Ook maken digitale camera’s hun eigen DCIM-folders aan op de geheugenkaart en wordt er vaak na 1.000 foto’s weer een extra folder aangemaakt. Bij het wissen van foto’s blijven die mappen gewoon staan, wat op termijn een onoverzichtelijke hoeveelheid lege folders oplevert. Het is veel beter om uw SD-kaart te formatteren om weer plaats te maken. Dat maakt de kaart helemaal schoon en start weer een nieuwe DCIM-folderstructuur.
Stap 1: back-up uw foto’s
Vóór u uw SD-geheugenkaart formatteert, maakt u natuurlijk eerst een back-up van uw foto’s. U stopt uw SD-kaart in een (interne of externe) SD-kaartlezer van uw pc en kopieert alle foto’s naar uw harde schijf. Veiligheidshalve maakt u daarvan nog een veiligheidskopie op een externe harde schijf of op een cloudopslag (Dropbox, Google Drive/Google Photos, OneDrive, ...).
Tip. Google Photos kan automatisch back-ups maken van de foto’s op uw computer of op uw smartphone ( https://bit.ly/2PvF8TP ).
Stap 2: formatteer in uw fototoestel
Na die back-up herformatteert u uw SD-geheugenkaart. Doe dat in uw digitaal fototoestel. Het advies van alle camerafabrikanten is immers om uw SD-kaart in hun toestel zelf te formatteren om er zeker van te zijn dat dit precies verloopt zoals dit toestel het verwacht. Bij de meeste camera’s wordt de optie ‘Formatteren’ weergegeven in het Opties -menu. Andere camera’s hebben een apart menu met een geheugenkaart als icoontje. De menu-optie heet dan Formatteren of Geheugenkaart formatteren . Na een bevestiging of u dit echt wilt, zal uw SD-kaart geformatteerd worden. Dat kan bij grotere kaarten wel even duren.
Wat als het toch verkeerd loopt?
Als uw SD-geheugenkaart toch beschadigd geraakt is (bv. omdat u de SD-kaart uit uw fototoestel gehaald heeft alvorens u dit uitgeschakeld had), dan kunt u gelukkig nog proberen om uw foto’s te redden. Haal daarvoor de ZAR X -dataherstelsoftware binnen ( https://www.z-a-recovery.com/download.aspx ). Dat is te betalen software, maar hij mag gratis gebruikt worden voor het redden van fotobestanden.
U steekt de SD-kaart in de (interne of externe) SD-kaartlezer van uw computer en start het programma op. U kiest de optie Image Recovery ( Free ) en kiest uw SD-kaart als de te scannen opslag. Klik op Next en wacht meerdere (tientallen) minuten tot de volledige inhoud gescand is. Vink de opties RAW en FAT aan om aan te geven dat het programma op verschillende manieren moet proberen uw bestanden te redden. Geef ook een folder op waarnaar de gevonden bestanden weggeschreven moeten worden. Laat het programma even werken en kijk vervolgens in die folder welke bestanden nog gered konden worden.