Niet de huurder maar een ander betaalt de huur, mag dat?
Huurverhoging. Van belang bij een huurverhoging is dat u voldoet aan de vereisten die daarvoor gelden ( https://www.huurcommissie.nl ).
Als de verhoging onbetaald blijft
Stel, u heeft de huurverhoging correct aangezegd en de huurder heeft niet geprotesteerd, maar toch betaalt hij de verhoging niet. Wat dan?
- Sommeer de huurder de verhoging te betalen.
- Maak aanspraak op de boete, de rente en de incassokosten als dit in de huurovereenkomst staat.
Download de ‘Sommatie tot betaling huurverhoging’ van http://tipsenadvies-vastgoed.nl/download (VG 22.22.02).
Niet direct ... Als de huurder na uw sommatie niet betaalt, zult u een procedure bij de kantonrechter moeten starten. Pas na een vonnis kunt u via een deurwaarder beslag leggen of andere incassomaatregelen treffen. Tip. Vraag bij langdurige huurachterstand ontbinding van de huurovereenkomst aan, zodat u de huurder eruit kunt zetten.
Wat als een ander de huur betaalt?
Dat is oppassen! Veel verhuurders maakt het niet zoveel uit wie de huur betaalt, als de huur maar binnenkomt. Dat is ook niet zo’n probleem als u bijv. weet dat iemand de huurder uit de brand helpt. Denk aan de situatie dat ouders de huur van een student betalen, een instelling de huur betaalt van de woning die een cliënt rechtstreeks huurt of een bewindvoerder de huur betaalt in het kader van schuldhulpverlening. Tip. Leg dit vast in de huurovereenkomst of een aanvulling daarop. Zo voorkomt u dat diegene die de huur betaalt, later huurrechten kan claimen.
Wanneer moet u oppassen?
Samenwoners. Stel dat de huurder samenwoont en de partner de huur betaalt. Als u dat weet en geen bezwaar maakt, kan de huurder of zijn partner stellen dat u als verhuurder impliciet heeft ingestemd met het feit dat de partner de huur betaalt en dus huurrechten heeft.
Medehuur. Medehuur kan ontstaan als de huurder trouwt. In dat geval heeft u ineens twee huurders die aansprakelijk zijn voor de huurprijs. Zij hebben echter ook beiden huurrechten, terwijl dat voorheen alleen de ‘eerste’ huurder was.
Niet iedereen wordt medehuurder. Andere huisgenoten zijn niet automatisch medehuurder. Bijvoorbeeld partners die samenwonen maar niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben. Als zij medehuurder willen worden, moeten ze een verzoek bij de verhuurder indienen.
Wat maakt het uit? Bij overlijden van de huurder zet de medehuurder de huur automatisch als huurder voort. De samenwoner kan dan de rechter vragen om de huurovereenkomst voort te zetten.
Zo voorkomt u medehuur
Kom meteen in actie. Sommeer de huurder dat hij het gehuurde niet aan een ander in gebruik geeft en stel dat de huur door de huurder zelf betaald moet worden. Doet hij dat niet, dan is er sprake van een wanprestatie en kan de huurder nooit stellen dat u met medehuur heeft ingestemd. Kijk ook in de huurovereenkomst of onderhuur is uitgesloten. Zo’n wanprestatie kan onder omstandigheden ontbinding van de huurovereenkomst rechtvaardigen.