Lidmaatschap van VvE plus kostenbijdrage verplicht?
Nota voor gemeenschappelijke kosten. Klaas is al enkele jaren eigenaar van een recreatiewoning op een bungalowpark. De woning wordt slechts zelden door hem gebruikt en staat al geruime tijd leeg. Dan ontvangt hij een nota van € 5.434 van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Dat bedrag moet door alle eigenaren van recreatiewoningen op het park worden voldaan. Met dat geld worden door de VvE de kosten betaald voor het beheer, onderhoud en vernieuwing van de gemeenschappelijke zaken van het park. Om deze kosten ook op de langere termijn te kunnen voldoen, is de VvE verplicht om daarvoor een reservefonds aan te houden.
Geen lid van vereniging
Geroyeerd door bestuur. Klaas weigert te betalen. Hij zegt geen lid te zijn van de VvE omdat hij door het vorige bestuur van de vereniging is geroyeerd. Ook heeft hij zich nooit aangemeld voor de vereniging en heeft hij niet voor het lidmaatschap getekend. De statuten van de vereniging waaruit de rechten en verplichtingen van de leden moeten blijken, zijn hem totaal onbekend. Hij heeft daar geen exemplaar van ontvangen.
Bijdrage onredelijk? Daarbij zegt Klaas dat zijn woning al jaren leeg staat en door niemand meer wordt gebruikt. Hij heeft geen enkel profijt van de werkzaamheden die in opdracht van de VvE worden verricht. Het zou daarom onredelijk zijn als hij nu in dezelfde mate als de overige eigenaren van recreatiewoningen in de kosten moet bijdragen. Ook stelt Klaas dat er door de VvE verhogingen van de bijdrage zijn doorgevoerd waar hij nooit mee heeft ingestemd.
Lidmaatschap verplicht
De rechter stelt vast dat Klaas eigenaar is van een recreatiewoning op het bungalowpark. Dat heeft tot gevolg dat hij van rechtswege lid is van de VvE (art. 5:125 lid 2 BW) . Dat geldt zowel voor eigenaren van appartementen in een appartementsgebouw als voor eigenaren van een recreatiewoning op een bungalowpark. Daar kan Klaas dus niet onderuit.
Royement niet mogelijk. Dat Klaas geroyeerd zou zijn, zoals hij stelt, is niet aan de orde. Want het beëindigen van het lidmaatschap van een VvE door royement is niet mogelijk. Het lidmaatschap van een VvE kan alleen maar worden beëindigd door verkoop van het appartement of van de recreatiewoning. In dat geval gaat het lidmaatschap bij de overdracht van de onroerende zaak automatisch over op de nieuwe eigenaar. Daarbij wordt het door Klaas gestelde royement door het huidige bestuur van de vereniging betwist. Daarvan blijkt in ieder geval niets uit de notulen van voorgaande vergaderingen.
Wat is hierover nu beslist?
Oordeel. Dat Klaas weinig profijt heeft van de uitgaven die door de VvE worden gedaan, komt voor zijn rekening. De door de VvE opgevoerde kosten zijn door het bestuur goed onderbouwd en komt de Rechtbank Limburg (ECLI:NL:RBLIM:2018:9509) alleszins redelijk voor. Het heeft geen zin om tegen de hoogte van het bedrag bezwaar aan te tekenen. Omdat Klaas nog steeds eigenaar is van de recreatiewoning en dus ook nog steeds lid is van de VvE, oordeelt de rechter dat hij onmiddellijk het volledige bedrag moet voldoen plus € 978 aan proceskosten.