Beveiligingscamera’s op uw terrein
Zichtbare camera’s
Het gaat hier om zichtbare camera’s. Toezicht via verborgen (heimelijke) camera’s is aan strengere, uitgebreidere eisen onderworpen.
Gerechtvaardigd belang. U moet een gerechtvaardigd belang hebben, zoals het tegengaan van diefstal en de bescherming van klanten en werknemers. Dit gerechtvaardigd belang moet:
- rechtmatig zijn (conform wet- en regelgeving);
- duidelijk en specifiek zijn verwoord; en
- reëel zijn.
Noodzakelijk. Het toezicht moet noodzakelijk zijn. In dat geval is er geen andere manier om de eerdergenoemde belangen op een andere manier te beschermen.
Privacytoets. U moet een privacytoets uitvoeren, waaruit blijkt dat uw belangen opwegen tegen de belangen van de personen die mogelijk op beeld komen (klanten, personeel, voorbijgangers).
Informeren. De bezoeker van het terrein moet kunnen weten dat er gebruikgemaakt wordt van cameratoezicht, bijv. met een bord bij de ingang.
Doel. Uit de informatie moet ook het doel van het cameratoezicht blijken. Denk hierbij aan bescherming van personen en eigendommen.
AVG-rechten. De personen die op beeld staan, hebben het recht om de camerabeelden in te zien, deze beelden te laten wissen (in omstandigheden waarin hun belangen zwaarder wegen dan uw belangen) en het recht om bezwaar te maken tegen het gebruik van de camerabeelden. Tip. Zijn de camera’s uitsluitend ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden in werking, dus in tijden dat er geen personen op het terrein aanwezig zouden moeten zijn en er ook geen voorbijgangers gefilmd kunnen worden, dan gelden voorgenoemde eisen niet.
De openbare weg gefilmd?
De camera’s moeten voornamelijk gericht zijn op uw bedrijfsterrein en er moet voldaan zijn aan voorgenoemde eisen. Als daarbij (een deel van) de openbare weg gefilmd wordt, is dat geen probleem. De inbreuk op de privacy van de voorbijgangers moet echter zo minimaal mogelijk zijn.
Bewaartermijn camerabeelden
De beelden mogen niet langer bewaard worden dan noodzakelijk is. De richtlijn die de Autoriteit Persoonsgegevens hiervoor hanteert, is een maximumtermijn van vier weken. Tip. Als een incident is vastgelegd, bijv. diefstal, mogen de beelden bewaard worden tot het incident is afgehandeld.
Verzoek om beelden af te staan?
Niet verplicht. In de buurt heeft een inbraak of geweldpleging plaatsgevonden. Een buurtbewoner vraagt of hij uw opnames mag bekijken. U wilt beste meewerken, maar de buurtbewoner kan u in ieder geval niet verplichten de beelden af te staan.
Als er mensen herkenbaar op beeld staan, kunt u deze, na een afweging van de belangen, afstaan aan de buurtbewoner. De belangen van de buurtbewoner moeten dan wel dusdanig zwaar wegen, dat zij de inbreuk op de privacy van de personen op de beelden rechtvaardigen.
Ook de politie kan aankloppen voor beelden. Deze moet u afstaan, op voorwaarde dat de politie een bevel heeft van de officier van justitie. In gevallen waarop mensen duidelijk in beeld zijn, moet dit strikt genomen zelfs een machtiging van de rechter-commissaris zijn.