BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 20.12.2018

Betere bescherming in de cloud

U bewaart uw documenten in de cloud, bv. in Google Drive, Dropbox, OneDrive of iCloud. Hoe zorgt u ervoor dat die goed beveiligd zijn?

Wat zijn de gevaren?

De meeste cloudopslagdiensten beschermen uw bestanden op hun servers door encryptie. De sleutel die nodig is om uw gegevens te encrypteren en daarna weer te decoderen, houden ze echter zelf in handen. Dat impliceert niet alleen dat u de clouddienst blindelings moet kunnen vertrouwen, maar ook dat (de medewerkers van) deze services de sleutel uit de handen moeten zien te houden van hackers of nieuwsgierige overheidsdiensten. Weet ook dat zulke cloudopslagdiensten u standaard aangemeld laten, waardoor iedereen met fysieke toegang tot uw computer of smartphone uw bewaarde documenten kan inkijken, zelfs al heeft u de twee-factor-authenticatie ingeschakeld.

Tip.  Als u veel belang hecht aan de privacy van uw gegevens, kunt u een extra beveiligingstool overwegen. Daarmee codeert u de gegevens vóór u ze uploadt naar de cloud (zgn. pre-encryptie), zodat u de enige bent die ze ook weer kan ontcijferen. Wij testten enkele van die tools uit.

Boxcryptor

Boxcryptor ( http://www.boxcryptor.com ) maakt op uw computer een extra map waarin alle bestanden automatisch versleuteld worden (met de 256-bits AES-standaard) wanneer u ze daarin bewaart. Die map plaatst u in de synchronisatiefolder van uw clouddienst. Boxcryptor is compatibel met meer dan 30 spelers.

Let op!  Uw versleutelde documenten zijn alleen toegankelijk op een toestel waarop u de app geïnstalleerd heeft. Gelukkig kan dit gratis op bijna elk toestel (Windows, Mac, iOS en Android).

Met de gratis versie van Boxcryptor is de beveiligde ruimte gelimiteerd tot 2 GB, maar u versleutelt natuurlijk niet ál uw bestanden. Bovendien krijgt u slechts toegang tot één cloudopslagtool (stel via Preferences in welke) en via max. 2 apparaten. Voor € 36/jaar zijn die beperkingen weg.

Sookasa

Sookasa ( http://www.sookasa.com ) werkt op een vergelijkbare manier, maar alleen met Google Drive en Dropbox (en binnenkort ook met OneDrive). De tool maakt een extra Sookasa-folder aan in uw Drive- of Dropbox-synchronisatiemap. Alles wat u hierin plaatst, wordt gecodeerd met de 256-bits AES-standaard. Wilt u een versleuteld bestand openen, dan moet u het lokaal downloaden en decoderen met behulp van de Sookasa-app. Die is beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android. Sookasa biedt u ook mogelijkheden om op een beveiligde manier data te delen met anderen. In het verleden was deze service gratis, maar nu betaalt u $ 10/maand.

Alternatieven

Andere tools zijn o.a. nCrypted Cloud ( http://www.encryptedcloud.com ) en Encrypto ( http://macpaw.com/encrypto ). Houd er wel rekening mee dat de verantwoordelijkheid bij het gebruik van zulke beveiligingstools volledig bij uzelf ligt. Wanneer u uw persoonlijke encryptiesleutel (die via uw wachtwoord lokaal op uw apparaat bewaard wordt) verliest, kunt u nooit meer aan uw data. Houd er ook rekening mee dat sommige gelijkaardige services in het verleden opgedoekt werden, zoals Cloudfogger en Viivo. Andere tools, zoals Sookasa, stapten dan weer af van hun gratis formule. Ze boden wel voldoende tijd om al uw bestanden naar een andere plaats over te brengen.

Gebruik Boxcryptor (gratis voor max. 2 GB) als u uw bestanden in de cloud extra wilt versleutelen. De tool voegt een versleutelde map toe aan uw computer, die u kunt synchroniseren met uw favoriete cloudopslagtool. De sleutel wordt lokaal op uw computer of smartphone bewaard.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01