SOFTWARE - APPS - 23.11.2018

Welke vragen kunt u stellen aan Apple Siri?

Nog voor Google met zijn Assistant kwam, had Apple zijn eigen stemgestuurde hulp: Siri. Hoe kan deze spraakassistent voor iPhone en iPad u helpen?

Voor een overzicht van alle Apple-toestellen die momenteel Siri ondersteunen, zie https://support.apple.com/nl-nl/HT209014 . U kunt trouwens ook Google Assistant als aparte app installeren en als alternatief gebruiken, maar op iOS-toestellen werkt Siri toch het gemakkelijkst. De vragen die u kunt stellen, zijn wel vergelijkbaar.

Hoe een vraag stellen?

U activeert Siri door de homeknop van uw iPhone of iPad (of de afspeelknop van uw koptelefoon) ingedrukt te houden tot u een trilling voelt of een belletje hoort. Handsfree Siri gebruiken kan ook: ga naar Instellingen ; Siri en zoeken en zet de optie Luister naar ‘Hé, Siri’ aan. U kunt nu gewoon ‘Hé, Siri’ zeggen en meteen uw vraag stellen.

Welke vragen en instructies?

Net als bij Google Assistant is het niet meteen duidelijk welke vragen u allemaal kunt stellen. Tip.  Als u te lang wacht met uw vraag te stellen, krijgt u een heleboel voorbeeldvragen te zien in verschillende categorieën.

Een nuttig gebruik van Siri is handsfree bellen: zeg gewoon ‘Bel  x ’ of ‘Bel  x met FaceTime’. U kunt ook vragen ‘Welke oproepen heb ik?’ of ‘Heb ik gemiste gesprekken?’ Handig in de auto. Verder kan Siri voor u zoeken naar restaurants. U kunt bv. vragen: ‘Geef me een restaurant in de buurt’ of ‘Ik heb trek in een hamburger’. Als u weet hoe het restaurant heet, kunt u Siri ook een routebeschrijving vragen. U moet Siri hiervoor wel toegang geven tot uw locatievoorziening, maar Siri legt u duidelijk uit hoe u dat doet.

U kunt allerlei kennisvragen stellen, zoals ‘Hoe hoog is de Mont Blanc?’, die beantwoord worden met informatie uit Wikipedia. Net als bij Google Assistant kunt u vragen stellen over het weer (‘Hoe hard waait het nu buiten?’), berekeningen laten uitvoeren (‘Wat is de helft van 128?’) of gewoon zoekopdrachten laten uitvoeren (‘Zoek op het web naar …’).

U kunt een notitie maken in de Notities -app door te zeggen ‘Maak een notitie’ en vervolgens uw notitie te dicteren. Nadien kunt u zeggen ‘Lees mijn notities voor’. U kunt afspraken inplannen in de Agenda door te zeggen ‘Zet vergadering met Henk in Antwerpen om 16.00 u. in mijn agenda’. U kunt vragen ‘Heb ik afspraken vandaag?’ of ‘Lees mijn volgende afspraken voor’. U kunt items aanmaken in de Herinneringen -app (‘Zet boter op mijn boodschappenlijst’) en timers en wekkers instellen in de Klok -app (‘Tel 15 minuten/seconden af’ of ‘Maak me morgen om 8 uur wakker’).

U kunt ook een e-mail aanmaken of uw mails laten voorlezen (alleen afzender en onderwerp) in de Mail -app of een sms-bericht versturen. Wilt u nog meer voorbeelden van nuttige vragen, vraag Siri dan gewoon: ‘Wat kan je allemaal?’

Vergelijking met Google Assistant

Uit onafhankelijke tests (weliswaar in het Engels) blijkt dat Google Assistant en Siri even goed vragen begrijpen, maar dat Assistant veel betere antwoorden geeft. Dat komt omdat u vaak meerdere Google-apps gebruikt, waardoor de Assistant meer over u weet. De Assistant wordt ook voortdurend beter omdat hij gewoon veel meer vragen te horen krijgt van veel meer mensen dan Siri. Voor Vlamingen is een voordeel van Siri wel dat die ook al een instelling Nederlands ( België ) heeft. Siri begrijpt en spreekt dus beter Vlaams.

Gebruik op iOS-toestellen Siri om zoekvragen te stellen, een telefoongesprek te starten, uw mails te laten voorlezen, enz. Merkt u dat Siri niet altijd voldoet, probeer dan als alternatief Google Assistant, dat in principe betere antwoorden geeft op meer vragen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01