Wat als huurders uit elkaar gaan?
Hoe zit dat?
Hoofdelijk aansprakelijk. Als u een woning verhuurt aan twee personen die alleen samen de huur kunnen betalen, wilt u dat zij ook samen de huurovereenkomst tekenen. Zij worden dan ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de hele huur, zodat u op beide personen een eventuele huurachterstand (of andere kosten) kunt verhalen.
Hoe pakt u dat aan? Soms staat in de algemene bepalingen de mogelijkheid beschreven dat een van beide huurders de huur kan opzeggen en dat dan alleen de andere huurder overblijft. Dat wilt u niet, want met één inkomen kan de huur niet betaald worden. Tip. Maak hier meteen in de huurovereenkomst duidelijke afspraken over. Neem in de huurovereenkomst op dat beide huurders samen het huurcontract aangaan en dat dit niet gesplitst kan worden, zodat een van beiden niet alleen kan opzeggen. Tip. U kunt het eventueel nog openlaten door te stellen dat alleen opzegging van één huurder mogelijk is als de huurder die achterblijft de huur kan opbrengen.
ROZ-model, medehuurderschap. Artikel 22 van het ROZ-model Woonruimte is daar duidelijk over: als meerdere personen samen huren, zijn ze ook samen (hoofdelijk) aansprakelijk voor de hele huurschuld en alles wat er verder nog verschuldigd kan zijn. Bovendien zegt dit artikel dat iemand die samen met een ander een huurovereenkomst is aangegaan, huurder blijft, ook als hij het gehuurde daadwerkelijk verlaten heeft.
De ‘Huurovereenkomst ROZ Woonruimte 2017’ kunt u downloaden van http://tipsenadvies-vastgoed.nl/download (VG 22.21.05).
Wat zet u in het contract?
Een mogelijke bepaling in de huurovereenkomst in deze situatie kan zijn:
“Bij meer dan één huurder kan slechts samen met de andere huurder(s) de huurovereenkomst door opzegging worden beëindigd. Hiervan kan worden afgeweken indien de verhuurder en de andere huurder hiervoor schriftelijke toestemming geven.”
Dat ziet u dan wel ... Als de situatie zich dan voordoet dat een van beide huurders wil vertrekken, kunt u op dat moment bekijken of het al dan niet wenselijk is dat een van de contractuele huurders zijn huurovereenkomst opzegt. U kunt op dat moment ook de nieuwe financiële gegevens van de achterblijvende huurder opvragen.
Als verhuurder opzeggen?
Jammer, maar helaas. Het lijkt een prima idee om in de huurovereenkomst op te nemen dat u als verhuurder het recht heeft de huurovereenkomst op te zeggen als een van beide huurders vertrekt. Helaas staat de wet dit niet toe. Voor huuropzegging gelden nu eenmaal wettelijke vereisten.
Kortlopende huurovereenkomst. Ga een kortlopende huurovereenkomst (maximaal twee jaar) aan op basis van de Wet doorstroming huurmarkt 2015. Dan kunt u aan het eind van de huurperiode beoordelen of u eventueel met één huurder verder wilt of niet. Dan loopt u als verhuurder enkel over een korte periode risico.
Spiegelbeeld. Het omgekeerde kan ook: de huurder trouwt en maakt daarmee de echtgenoot medehuurder. Opzegging van de huur moet dan aan beide huurders gebeuren.