Recht van overpad bij bedrijfswoning blijft in stand!
Samen eigenaar. Jan heeft een fabriekspand met bedrijfswoning aangekocht. Aan de zijkant loopt de grens van zijn perceel in het midden van een onverhard pad dat van de openbare weg loopt naar het perceel van buurman Geert. De andere helft van dat pad is eigendom van Geert.
Recht van weg
In de akte van overdracht staat dat ten laste van het perceel van Jan en ten behoeve van het perceel van Geert er een recht van overpad in de vorm van een erfdienstbaarheid is gevestigd. Het pad is ongeveer 3,5 m breed. Op basis daarvan heeft Geert het recht om het pad te gebruiken om te voet of met vervoermiddelen van en naar de openbare weg te gaan.
Weinig ruimte. Al vrij snel ontstaan er problemen. Regelmatig heeft Jan op het onverharde pad zijn bus geparkeerd of bedrijfsgoederen opgeslagen. Daardoor kan Geert er niet meer door met zijn auto. Jan stelt dat hij op zijn terrein te weinig ruimte heeft om te laden en te lossen met vrachtwagens. Dus is hij genoodzaakt om van het pad gebruik te maken.
Grens loopt anders. Daarbij heeft hij het Kadaster onderzoek laten doen naar de juiste ligging van de perceelsgrens. Daaruit blijkt dat bijna het gehele pad van hem is. Dat betekent volgens Jan dat de erfdienstbaarheid door vermenging teniet is gegaan.
Andere mogelijkheid. Jan wil zo nu en dan wel toestemming geven aan Geert om van het pad gebruik te maken, maar alleen als hem dat uitkomt en als Geert wil meedenken over een creatieve oplossing. Geert heeft ruimte genoeg op zijn terrein om een weg naar de openbare weg te realiseren.
Hoe oordeelt de rechter hier nu over?
Belang erfdienstbaarheid groter. Helaas voor Jan (en gelukkig voor Geert) ziet de rechter dat anders. Dat de feitelijke perceelsgrens verder ligt, speelt geen enkele rol. Daardoor wordt de erfdienstbaarheid niet opgeheven. Integendeel zelfs. Als bijna het gehele pad eigendom is van Jan, heeft Geert er des te meer belang bij dat de erfdienstbaarheid gehandhaafd blijft.
Geen vermenging. Van vermenging is geen sprake. Dat is alleen het geval als het heersende erf en het dienende erf van dezelfde eigenaar zijn. Dat speelt hier niet.
Hinder is duidelijk. Het is duidelijk dat Geert door Jan wordt gehinderd in de uitoefening van zijn recht. Door het parkeren van de bus en het opslaan van materialen blijft er te weinig ruimte over om met een auto vanaf de openbare weg het perceel van Geert te bereiken. Daarbij is op het terrein van Jan ruimte genoeg om die zaken ergens anders te stallen.
Pad vrijmaken en pad vrijhouden
Dat Jan wil meedenken over een creatieve oplossing, is niet van belang. Dat doet geen afbreuk aan het recht van Geert om van de bestaande erfdienstbaarheid gebruik te maken. Die blijft dus gehandhaafd. Rechtbank Overijssel, 11.10.2018 (RBOVE:2018:3759) , oordeelt dat Jan onmiddellijk het pad moet vrijmaken en vrij moet houden. Ook moet Jan € 1.376,- aan proceskosten betalen!