CONCERNREGELING WKR - 30.11.2018

Kan juridisch eigendom materieel worden uitgelegd?

De eindheffing van de werkkostenregeling wordt in beginsel per inhoudingsplichtige berekend. Onder voorwaarden mag deze eindheffing echter ook op concernniveau worden berekend. Maar wanneer is er in het kader van de werkkostenregeling sprake van een concern?

Concernregeling Binnen het concern mag men dan de vrije ruimtes van alle inhoudingsplichtigen binnen het concern salderen. Dit kan voordelig uitpakken omdat een eventuele overschrijding bij een van de concernonderdelen gecompenseerd kan worden met een overschot bij een ander concernonderdeel. Het concernonderdeel met het hoogste fiscale loon moet eindheffing betalen over het bedrag dat boven de (collectieve) vrije ruimte uitkomt.

Wat is een ‘concern’?

De concernregeling (art. 32 wet lb 1964) van de werkkostenregeling is per 1 januari 2015 ingevoerd. Hierbij is er gekozen voor een andere concerndefinitie dan voor de fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting of omzetbelasting reeds bestaat. Uitgangspunt voor de toepassing van de concernregeling is de voorwaarde dat er onderling sprake moet zijn van een 95%-belang. Daarbij zijn het hebben van het juridisch en economisch eigendom van doorslaggevend belang. Deze verbondenheid moet zich gedurende het gehele kalenderjaar voordoen. Concernonderdelen die lopende het kalenderjaar aan de gestelde 95%-eis voldoen of juist niet meer voldoen, vallen buiten het bereik van de concernregeling.

Stichtingen Ook stichtingen kunnen gebruikmaken van de concernregeling, waarbij voor stichtingen geldt dat er sprake moet zijn van een zodanige verwevenheid in financieel, organisatorisch en economisch opzicht dat er sprake is van een eenheid.

Administratieve vereisten

Bij de toepassing van de concernregeling geldt wel een aantal administratieve vereisten. Iedere vennootschap is verplicht:

  • een administratie bij te houden van de voor hem geldende vrije ruimte (fiscaal loon, alle vergoedingen en verstrekkingen die als eindheffingsbestanddeel zijn aangewezen); en
  • van de andere inhoudingsplichtigen binnen de concernregeling:
  • de naam en loonheffingennummer;
  • overzicht van het fiscaal loon en alle vergoedingen en verstrekkingen die als eindheffingsbestanddeel zijn aangewezen;
  • een berekening van de te betalen loonbelasting op concernniveau en de naam van de deelnemer die de belasting aangeeft en betaalt.

bz-advies

Een aandachtspunt bij de concernregeling is de aansprakelijkheid. Alle vennootschappen die de concernregeling toepassen, zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de in het kader van de werkkostenregeling af te dragen eindheffing.

Uitleg juridisch eigendom

Rechtbank Noord-Holland (ecli:nl:rbnho:2018:545) heeft op 31 januari 2018 uitspraak gedaan omtrent de toepassing van de concernregeling. De belanghebbende in deze zaak stelde zich op het standpunt dat de concernregeling vanaf 1 januari 2015 mocht worden toegepast, omdat op die datum materieel gezien er sprake was van het bezit van juridisch en economische eigendom van de aandelen. Op 30 september 2014 was de overname van een andere onderneming overeengekomen, maar de daadwerkelijke levering van de aandelen vond pas in de loop van maart 2015 plaats. De rechtbank heeft de stelling van belanghebbende verworpen, omdat de uitleg van juridisch eigendom formeel moet worden uitgelegd. De rechtbank verwoordt het als volgt:

“14. Het standpunt van eiseres staat (..) haaks op het uit de wetsgeschiedenis af te leiden uitgangspunt dat de juridische en economische eigendom voor de toepassing van de concernregeling doorslaggevend zijn en dat wordt aangesloten bij het nominaal gestort kapitaal. De rechtbank volgt eiseres niet in haar stelling dat zij reeds op 30 september 2014 de juridische eigendom van [F] had, aangezien vast staat dat de aandelen in [F] eerst op 16 februari 2015 aan [C] en op 31 maart 2015 aan eiseres zijn geleverd. Het betoog van eiseres dat [C] met ingang van 30 september 2014 aanspraak kon maken op de levering van de aandelen in [E] en dat daarmee voldaan is aan het vereiste van juridisch eigendom faalt, reeds omdat een verbintenisrechtelijke aanspraak tot levering van de aandelen niet met de daadwerkelijke levering van die aandelen gelijkgesteld kan worden. (…).”

Formele uitleg De uitspraak van de rechtbank bevestigt hetgeen in de parlementaire geschiedenis is weergegeven: de vereisten voor de concernregeling moeten formeel worden uitgelegd. Om de concernregeling te mogen toepassen dient aan alle formele eisen rondom juridisch eigendom te zijn voldaan. Er moet dus een daadwerkelijke levering van de aandelen hebben plaatsgevonden.

Let bij de toepassing van de concernregeling op de formele uitleg van deze regeling. Concernonderdelen die pas lopende het kalenderjaar formeel aan de 95%-eis voldoen, vallen buiten het bereik van de regeling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01