FLEXIBELE ARBEID - 19.11.2018

Detacheren: arbeidscontract of uitzendovereenkomst?

Stel, u wilt een of meerdere van uw werknemers detacheren bij een ander bedrijf. Mag u dan eigenlijk zelf kiezen of deze detachering op basis van arbeidsovereenkomsten of op basis van uitzendovereenkomsten plaatsvindt?

Waarom is dat belangrijk?

Arbeids- of uitzendovereenkomst. U staat er wellicht niet bij stil, maar er hangt nogal wat vast aan het soort overeenkomst. Zo kent de uitzendovereenkomst een verlicht ontslagregime (het uitzendbeding) en een (aanzienlijk) verlengde ketenregeling. U krijgt dan ook te maken met de verplichting om premies af te dragen aan StiPP, het pensioenfonds voor de uitzendbranche. Allemaal zaken die niet spelen als u detacheert op basis van een ‘reguliere’ arbeidsovereenkomst.

Arbeidsovereenkomst. Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Artikel 7:610 BW zegt: “ De arbeidsovereenkomst is de overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. ” Er moet dus altijd een gezagsverhouding zijn tussen werkgever en werknemer. De werkgever heeft dus het recht opdrachten en aanwijzingen aan de werknemer te geven over de uitvoering van het werk.

Uitzendovereenkomst. Artikel 7:690 BW zegt: “ De uitzendovereenkomst is de arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer door de werkgever, in het kader van de uitoefening van het beroep of bedrijf van de werkgever ter beschikking wordt gesteld van een derde om krachtens een door deze aan de werkgever verstrekte opdracht arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de derde. ” Essentieel verschil met de ‘reguliere’ arbeidsovereenkomst is dus dat het werk niet onder leiding en toezicht van de werkgever, maar onder leiding en toezicht van de derde/de inlener wordt verricht.

Allocatiefunctie? Met de allocatiefunctie wordt bedoeld dat de uitzendwerkgever zich actief bezighoudt met het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van tijdelijk personeel. Inmiddels is duidelijk dat het vervullen van een allocatiefunctie niet nodig is om toch een uitzendovereenkomst aan te kunnen nemen.

Toezicht en leiding

Niet de allocatiefunctie, maar (het uit handen geven van) leiding en toezicht bij de inlener zijn doorslaggevend voor een uitzendovereenkomst. Blijven leiding en toezicht bij de uitlenende werkgever rusten? Dan is er geen sprake van een uitzendovereenkomst, maar van een ‘reguliere’ arbeidsovereenkomst. Tip. Wilt u leiding en toezicht bij uzelf als detacheerder houden? Werk dan zo veel mogelijk met resultaatsverbintenissen in de overeenkomst met de inlener.

Keuzemogelijkheid. U heeft de keuze voor detacheren met een arbeidsovereenkomst of met een uitzendovereenkomst dus grotendeels zelf in de hand. U heeft de mogelijkheid om te kiezen voor de variant die het beste bij u en uw bedrijf past.

Hoe kiest u?

Kies verstandig. De keuze hebben is één, een verstandige keuze maken is twee. Denk daarom goed na, voordat u uw personeel via een detacheringsovereenkomst uitleent aan andere bedrijven. Stel uzelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Welke situatie qua leiding en toezicht past bij mijn werkwijze? Wilt u bijv. regelmatig op de werkplek zijn of past dat niet in uw plan?
  • Welk van de consequenties wilt u wel of juist pertinent niet in huis halen met uw keuze? Wilt u bijv. per se geen pensioenpremie betalen?
Wanneer u medewerkers bij een ander bedrijf detacheert, heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een ‘reguliere’ arbeidsovereenkomst of voor een uitzendovereenkomst. Doorslaggevend is bij wie leiding en toezicht over de gedetacheerde werknemer liggen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01