Wet bescherming bedrijfsgeheimen
Implementatie Europese richtlijn
Lidstaten van de EU zijn verplicht Europese richtlijnen om te zetten in nationale wetgeving. Daarom introduceert Nederland de Wet bescherming bedrijfsgeheimen. Ieder EU-land mag kiezen hoe hij het afgesproken resultaat (bijv. bescherming van bedrijfsgeheimen) in nationale wetgeving opneemt, zolang het resultaat maar wordt gehaald.
Innovatie. Deze wet gaat over het beschermen van niet openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie (bedrijfsgeheimen). ‘Beschermen’ houdt in: bescherming tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken van bedrijfsgeheimen . Dit moet innovatieve bedrijven beschermen. Innovatie is immers niet het exclusieve terrein van grote concerns, maar ook van MKB-bedrijven.
Waarom deze wet?
Inbreuk. Innovatieve bedrijven krijgen steeds meer te maken met oneerlijke praktijken gericht op het onrechtmatig verkrijgen van bedrijfsgeheimen, zoals diefstal, kopiëren zonder toestemming, economische spionage of inbreuk op vertrouwelijkheidsvereisten, zowel van binnen als buiten de EU.
Een veranderende wereld ... Ontwikkelingen zoals globalisering, uitbesteding van werkzaamheden, langere toeleveringsketens en ruimere toepassing van informatie- en communicatietechnologieën dragen bij aan het toenemende risico op deze praktijken. Bij het schenden van bedrijfsgeheimen waar personen of bedrijven uit het buitenland betrokken zijn, is het voor kleine en middelgrote bedrijven, zeer moeilijk om hier adequaat tegen op te treden.
Voor welke bedrijven is dit van belang?
Innovatie. Veel bedrijven zijn, elk op hun terrein, bezig met innovatie en doen daarbij veel aan research. Zij beschermen hun commerciële belangen door octrooien en patenten op hun producten aan te vragen.
Octrooien. Het aanvragen van een octrooi of patent is vaak een onzekere en kostbare weg die zeker voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) vaak (financieel) onhaalbaar is. Let op. Zelfs met een octrooi of patent is het vaak moeilijk om op te treden tegen inbreuken, zeker als moet worden opgetreden buiten onze landsgrenzen. Tip. Bescherm uw (zelf gecreëerde) knowhow en bedrijfsinformatie en door deze geheim te houden.
Download een ‘Beding geheimhouding (werknemers)’ en een ‘Geheimhoudingsbeding (bedrijven)’ van http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (FM 02.05.10).
Wat is een ‘bedrijfsgeheim’?
Niet algemeen bekend. Om in aanmerking te komen voor bescherming door de Wet bescherming bedrijfsgeheimen moet het gaan om ‘geheime informatie’. Het moet gaan om kennis of informatie die geheim is in die zin dat de informatie of de combinatie van informatie, niet algemeen bekend is bij of niet gemakkelijk toegankelijk is voor anderen die werken met dergelijke informatie.
Waarde. Deze kennis of informatie moet waarde hebben omdat deze geheim is, en het bedrijf dat rechtmatig over deze kennis of informatie beschikt deze geheim heeft gehouden. Tip. Ook een adviesproduct en de plot van een boek of een tv-programma kan een bedrijfsgeheim zijn.
Kortom ... Het moet dus gaan om bedrijfsinformatie die nieuw is, al dan niet in samenstelling, waarover de rechthebbende rechtmatig beschikt en die zo goed mogelijk geheim is gehouden.
Waartegen biedt de wet bescherming?
Toegang en verspreiden. De Wet bescherming bedrijfsgeheimen beschermt tegen onbevoegde toegang tot en onrechtmatige verspreiding van bedrijfsgeheimen of van zaken waaruit bedrijfsgeheimen kunnen worden afgeleid.
Oneerlijke handelspraktijken. Verder biedt deze wet bescherming tegen andere gedragingen met betrekking tot bedrijfsgeheimen die kunnen worden aangemerkt als oneerlijke handelspraktijken.
Hoe wordt dit geregeld?
Oneerlijke handelspraktijken. Kort gezegd draait het in de wet om het onrechtmatig gebruiken of verspreiden van geheime kennis en informatie (denk bijvoorbeeld aan diefstal), en op handelingen die misschien op zichzelf niet onrechtmatig zijn, maar wel kunnen worden aangemerkt als oneerlijke handelspraktijken. Deze wet sluit aan op de Wet oneerlijke handelspraktijken uit het BW (art. 6:193a e.v. BW) .
Straf- én civielrecht. In Nederland ‘leunt’ de Wet bescherming bedrijfsgeheimen op het straf- en civiele recht. Deze wet zal een aantal strafrechtelijke en civielrechtelijke bepalingen wijzigen.
Civiel. Bij het civiele recht gaat het om optreden tegen de schending van overeenkomsten (wanprestatie) en optreden tegen onrechtmatige daden. In veel contracten kan een geheimhoudingsovereenkomst staan, denk bijv. aan een arbeidsovereenkomst. De overtreding van zo’n beding is onrechtmatig.
Strafrecht. Ook het strafrecht kent diverse bepalingen die gaan over het schenden van de geheimhoudingsplicht. De reikwijdte van strafrechtelijke bepalingen is echter beperkt tot geheimen uit hoofde van (vroeger) ambt, beroep of wettelijk voorschrift. Een aantal EU-landen heeft, anders dan Nederland, ervoor gekozen de civielrechtelijke en strafrechtelijke aspecten van de Wet bescherming bedrijfsgeheimen in nationale wetgeving over de bescherming van bedrijfsgeheimen op te nemen.
Wat is er onrechtmatig?
Heling. Het is volgens deze wet onrechtmatig om bedrijfsgeheimen te gebruiken of openbaar te maken als deze (door een ander) op onrechtmatige wijze zijn verkregen (heling). Heling is het verkrijgen, gebruiken of openbaar maken van informatie waarvan de verkrijger weet of hoort te weten dat de bedrijfsgeheimen onrechtmatig zijn verkregen.
Inbreuk. Het gebruiken van geheime informatie is ook onrechtmatig als daarmee inbreuk wordt gemaakt op een geheimhoudingsovereenkomst of een andere verplichting tot het niet openbaar maken van het bedrijfsgeheim.
Niet gebruiken. Verder ziet de wet op inbreuken op een contractuele of andere verplichting tot beperking van het gebruik van de geheime informatie. Tip. Neem in alle relevante overeenkomsten een geheimhoudingsbeding op. Ook in contracten met zzp’ers en in arbeidsovereenkomsten.
Produceren. Ook het produceren, op de markt brengen, etc. van goederen waarmee inbreuk wordt gemaakt op bedrijfsgeheimen van een ander is volgens de wet onrechtmatig.
Waartegen beschermt deze wet niet?
Algemeen bekend. In de naam van de wet ligt besloten dat deze wet geen bescherming biedt als de kennis of informatie niet geheim is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat deze kennis of informatie algemeen bekend of algemeen toegankelijk is.
Mondje dicht. Verder moet de rechthebbende op deze kennis of informatie de informatie zelf geheim hebben gehouden. Hij mag bijvoorbeeld niet in een interview vol trots over zijn product vertellen en daarbij terloops de kennis en informatie die aan het product ten grondslag ligt, prijsgeven.
Maatregelen. Ook moet de rechthebbende op de kennis en informatie zelf redelijke maatregelen treffen om de informatie geheim te houden. Wat redelijke maatregelen zijn, is niet concreet maar het zal gaan om maatregelen die gezien de aard en omvang van een bedrijf kunnen worden gevergd.
Bijblijven. Wie echt onachtzaam is, bijv. door met verouderde apparatuur te werken, wachtwoorden te laten slingeren etc. zal niet snel geacht worden redelijke maatregelen te hebben getroffen.
Niet altijd. Anders dan een octrooi of patent beschermt deze wet niet tegen ‘reversed engineering’: als het geheim ontrafeld kan worden door een product uit elkaar te halen.